Imponujący sukces RATIONAL: światowy lider rynku i technologii w zakresie urządzeń do termicznego przyrządzania potraw w kuchniach profesjonalnych wyprodukował milion urządzeń konwekcyjno-parowych. Zanim milionowe urządzenie trafi do monachijskiego browaru i piwiarni Hofbräuhaus, wyruszy w tournée po całym świecie.
Tak naprawdę jest to zwykłe urządzenie SelfCookingCenter, jakich setki codziennie opuszczają hale produkcyjne zakładu RATIONAL w Landsberg am Lech. Ten piec konwekcyjno-parowy na stałe zapisze się jednak w historii firmy — w końcu jest to milionowe urządzenie. „To kamień milowy w rozwoju firmy RATIONAL”, wyjaśnia Peter Wiedemann, dyrektor techniczny spółki akcyjnej. Gdy w 1973 r. Siegfried Meister założył przedsiębiorstwo, nikt nie spodziewał się tak ogromnego sukcesu w tak krótkim czasie. Już po trzech latach działalności firmy wyprodukowano pierwszy piec konwekcyjno-parowy, a technologia była od tego czasu stale ulepszana. Obecnie w urządzeniach RATIONAL na całym świecie produkuje się dziennie ponad 130 milionów potraw.
Urządzenie konwekcyjno-parowe wyrusza w tournée po całym świecie
Sekretem sukcesu firmy jest zorientowanie na klienta i specjalizacja. Od pierwszego dnia pracownicy zakładu w Landsberg skupiali się na tym, aby oferować osobom pracującym w kuchniach profesjonalnych największe możliwe korzyści. „I to właśnie z tymi osobami pragniemy wspólnie świętować nasz jubileusz”, wyjaśnia dr Peter Stadelmann, przewodniczący zarządu spółki. Dlatego też zadecydowano o tym, aby wysłać milionowy piec konwekcyjno-parowy w trasę i zaprezentować go na najważniejszych targach na całym świecie. Jubileuszowe urządzenie będzie można łatwo rozpoznać po napisie „1 000 000”, złotym pokrętle oraz wyjątkowej osłonie: „To SelfCookingCenter® trafi do piwiarni Hofbräuhaus”, opowiada Stadelmann, „dlatego też na jego osłonie widnieje logo tego najsłynniejszego browaru świata”. Po zakończeniu festiwalu Oktoberfest SelfCookingCenter® wróci do Niemiec i stanie w Hofbräuhaus.
Przedsiębiorcy w przedsiębiorstwie, tzw. „U.i.U.” (niem. „Unternehmer im Unternehmen”), za których uważają się pracownicy RATIONAL, nie mają zamiaru spocząć na laurach. Wręcz przeciwnie. „Na całym świecie znamy około cztery miliony kuchni profesjonalnych, wykorzystujących naszą technologię. Jest to liczba, która motywuje nas do działania”, przyznaje Markus Paschmann, dyrektor działu sprzedaży i marketingu, a następnie dodaje: „Mimo, że liczba kuchni korzystających z urządzeń RATIONAL stale rośnie, nadal istnieje wielu klientów, których pragniemy zachwycić wyjątkowymi zaletami naszych produktów”.