10 obszarów dezynfekcji w gastronomii

0
1137

W gastronomii zachowanie czystości oraz higieny to podstawa. Utrzymanie pomieszczeń, urządzeń i sprzętu we właściwym stanie higieniczno-sanitarnym jest niezwykle ważnym aspektem. Pomocne w tym są profesjonalne preparaty do dezynfekcji. Niezbędne jest także odpowiednie przeszkolenie personelu w kwestii utrzymania porządku oraz dezynfekcji konkretnych obszarów w gastronomii.

Mycie oraz dezynfekcja – ogólne zasady

W gastronomii niezwykle ważna jest jakość oferowanych usług. Aby móc zapewnić swoim klientom najwyższą jakość usług oraz bezpieczeństwo, należy przestrzegać ogólnych zasad dbania o porządek. Dezynfekcja w gastronomii jest nieodłącznym elementem zachowania odpowiedniej higieny. Polega na redukcji drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak grzyby, bakterie czy wirusy. Zanim jednak dany obszar poddamy dezynfekcji, musimy zadbać o jego odpowiednie oczyszczenie.

Każda powierzchnia poddawana dezynfekcji powinna zostać uprzednio umyta w ciepłej wodzie (około 45°C) z dodatkiem detergentu. Po usunięciu wszelkich zanieczyszczeń można przejść do procesu dezynfekcji. W wielu przypadkach można jednak sięgnąć po preparaty, które wykazują właściwości myjąco-dezynfekujące. W tym przypadku niezwykle ważne jest, aby sięgać tylko po profesjonalne, przebadane środki takie jak np. DEZOFast marki Clinex. To produkt, który pozwala usunąć zabrudzenia, a także skutecznie dezynfekuje powierzchnie.

Najbardziej narażone obszary w gastronomii, na które warto zastosować DEZOFast

W gastronomii znajdziemy kilka obszarów newralgicznych, które wymagają częstej dezynfekcji. Szczególnie dzisiaj, kiedy walczymy z epidemią koronawirusa, musimy sięgać po produkty pewne, sprawdzone i skuteczne w działaniu. DEZOFast jako jeden z nielicznych preparatów myjąco-dezynfekujących gwarantuje skuteczność w walce z koronawirusem. Liczne badania potwierdzają, że jest to silnie dezynfekujący środek, który skutecznie radzi sobie z grzybami, bakteriami, wirusami i sporami. Ponadto preparat DEZOFast w dniu 06.03.2020 uzyskał Pozwolenie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nr 8010/20. Zastosowanie DEZOFast na najbardziej narażone obszary w gastronomii pozwoli zapewnić wysoką higienę i bezpieczeństwo zarówno pracowników, jak i klientów.

Obszary, które należy regularnie poddawać dezynfekcji to:

  • stoły,
  • krzesła,
  • dozowniki serwetek jednorazowych,
  • blaty robocze na zapleczu,
  • klamki i drzwi,
  • podłogi,
  • zlewy na zapleczu,
  • umywalki oraz toalety,
  • kuchenki,
  • lodówki oraz chłodnie.

Jak dezynfekować poszczególne obszary w gastronomii?

Każda powierzchnia zmywalna powinna być okresowo dezynfekowana. Są jednak obszary, które wymagają znacznie częstszej dezynfekcji, szczególnie w obliczu epidemii koronawrusa. Jeśli chodzi o dezynfekcję stołów oraz krzeseł w restauracji czy innych lokalach gastronomicznych, powinniśmy sięgać po preparaty bezpieczne, ale i skuteczne. DEZOFast zalicza się do grupy bezaldehydowych, wysokowydajnych środków dezynfekujących, więc sprawdzi się tu doskonale. Jego użycie jest niezwykle łatwe, wystarczy spryskać powierzchnię preparatem i rozprowadzić go przy użyciu ściereczki. Dezynfekcję należy przeprowadzać w rękawiczkach ochronnych.

Dezynfekcja zaplecza

Podobnie postępujemy w przypadku dezynfekcji  blatów roboczych na zapleczu. Najpierw jednak warto usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Następnie również spryskujemy obficie powierzchnię i rozprowadzamy preparat za pomocą ściereczki. W ten sam sposób dezynfekujemy klamki oraz drzwi, zlewy, kuchenki czy umywalki oraz toalety. W przypadku gastronomii preparat DEZOFast może być stosowany na każdą powierzchnię wodoodporną. Sprawdzi się zatem również w przypadku dezynfekcji dozownika serwetek jednorazowych, który w jest jednak jednym z największych nośników patogenów.

Czytaj również: Mycie pianowe w gastronomii – czy jest skuteczne?

Dezynfekcja podłóg powinna odbywać się przy zastosowaniu preparatu skoncentrowanego, który rozcieńczamy w odpowiednich proporcjach. Stosując się do zaleceń producenta, należy przygotować roztwór, a następnie przy pomocy mopa umyć całą powierzchnię. Należy pamiętać o częstej wymianie roztworu.

Sprawdź: Zadbaj o sprawność urządzeń gastronomicznych, usuwając…osad kamienny

Sięgając po preparat Clinex DEZOFast, mamy pewność, że stawiamy na produkt sprawdzony, przebadany i o potwierdzonej skuteczności. W przypadku walki z koronawirusem szczególną uwagę musimy zwracać na prawidłową i profesjonalną dezynfekcję. Jednak nie tylko koronawirus jest niebezpieczny, ponieważ gastronomii musimy chronić się przed wszystkimi drobnoustrojami. Dlatego zaopatrzenie się w profesjonalne produkty do dezynfekcji daje gwarancję utrzymania wysokiej higieny, a co za tym idzie również i jakości usług.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.