12 lipca – światowy dzień kebaba. Rekordzista zamówił 865 kebabów w ciągu roku!

0
455

Dziś, 12 lipca, obchodzimy Światowy Dzień Kebaba. Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, kebab jest najczęściej zamawianą potrawą w dostawie przez Polaków. Historia tego dania sięga X wieku, jednak w Polsce pojawiło się ono dopiero w latach 70. w Sopocie. Od tamtego czasu kebab zdobywa coraz większą popularność, przewyższając hamburgery, pizze i zapiekanki.

Dane zebrane przez Pyszne.pl wskazują, że średnio co kilkadziesiąt sekund w serwisie składane jest zamówienie na kebaba. Jest to najpopularniejsza potrawa w dostawie w ciągu ostatniego roku. Szczególnie popularny jest w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Mieszkańcy województwa mazowieckiego, śląskiego i pomorskiego zamawiają najwięcej kebabów.

Największy miłośnik kebabów w Polsce mieszka w Warszawie i zamówił w ciągu roku 865 kebabów, co daje średnio ponad dwa kebaby dziennie. W stolicy padł również rekord zamówienia na kebaby i dodatki o łącznej wartości 1501 zł w porze lunchowej jednego z czerwcowych dni.

Najwięcej zamówień na kebaby składanych jest w weekendy, zwłaszcza w niedziele, soboty i piątki, najczęściej wieczorem między godziną 18 a 19. Polacy preferują kebaby na cienkim cieście, w formie rollo i tortilli, choć popularne są także boxy, talerze z mięsem i dodatkami oraz kebaby w bułce. Najczęściej do kebaba zamawiane są frytki, a na deser baklawa.

Coraz większą popularność zyskują wegetariańskie i wegańskie alternatywy dla klasycznego kebaba. W ciągu ostatniego roku zamówienia tych potraw wzrosły o 25%. W tegorocznej edycji Pyszne.pl Awards, w kategorii Roślinne Inspiracje, ponownie triumfował krakowski Vegab, specjalizujący się w tortillach z „v-mięsem” z tofu, strączków i białka pszenicznego oraz świeżymi warzywami.

Chociaż ceny kebabów w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosły o około 75%, co odpowiada średniemu wzrostowi cen gotowych dań, kebab nadal jest jednym z najczęściej zamawianych dań w Polsce. Według Indeksu Ekonomicznego Pyszne.pl, w styczniu 2024 r. przeciętne wynagrodzenie pozwalało na zakup 282 kebabów miesięcznie, a w marcu liczba ta wzrosła do 299.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.