12 lipca – światowy dzień kebaba. Rekordzista zamówił 865 kebabów w ciągu roku!

0
499

Dziś, 12 lipca, obchodzimy Światowy Dzień Kebaba. Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, kebab jest najczęściej zamawianą potrawą w dostawie przez Polaków. Historia tego dania sięga X wieku, jednak w Polsce pojawiło się ono dopiero w latach 70. w Sopocie. Od tamtego czasu kebab zdobywa coraz większą popularność, przewyższając hamburgery, pizze i zapiekanki.

Dane zebrane przez Pyszne.pl wskazują, że średnio co kilkadziesiąt sekund w serwisie składane jest zamówienie na kebaba. Jest to najpopularniejsza potrawa w dostawie w ciągu ostatniego roku. Szczególnie popularny jest w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Mieszkańcy województwa mazowieckiego, śląskiego i pomorskiego zamawiają najwięcej kebabów.

Największy miłośnik kebabów w Polsce mieszka w Warszawie i zamówił w ciągu roku 865 kebabów, co daje średnio ponad dwa kebaby dziennie. W stolicy padł również rekord zamówienia na kebaby i dodatki o łącznej wartości 1501 zł w porze lunchowej jednego z czerwcowych dni.

Najwięcej zamówień na kebaby składanych jest w weekendy, zwłaszcza w niedziele, soboty i piątki, najczęściej wieczorem między godziną 18 a 19. Polacy preferują kebaby na cienkim cieście, w formie rollo i tortilli, choć popularne są także boxy, talerze z mięsem i dodatkami oraz kebaby w bułce. Najczęściej do kebaba zamawiane są frytki, a na deser baklawa.

Coraz większą popularność zyskują wegetariańskie i wegańskie alternatywy dla klasycznego kebaba. W ciągu ostatniego roku zamówienia tych potraw wzrosły o 25%. W tegorocznej edycji Pyszne.pl Awards, w kategorii Roślinne Inspiracje, ponownie triumfował krakowski Vegab, specjalizujący się w tortillach z „v-mięsem” z tofu, strączków i białka pszenicznego oraz świeżymi warzywami.

Chociaż ceny kebabów w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosły o około 75%, co odpowiada średniemu wzrostowi cen gotowych dań, kebab nadal jest jednym z najczęściej zamawianych dań w Polsce. Według Indeksu Ekonomicznego Pyszne.pl, w styczniu 2024 r. przeciętne wynagrodzenie pozwalało na zakup 282 kebabów miesięcznie, a w marcu liczba ta wzrosła do 299.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.