W tegorocznej edycji konkursu „Wino na Medal” przyznano 6 złotych, 49 srebrnych i 147 brązowych medali. Jury oceniło 300 produktów nadesłanych przez producentów i importerów win obecnych na polskim rynku. Wina nagrodzone złotym medalem pochodzą z Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Francji oraz USA.
Najwyższe wyróżnienia zdobyły:
- Finca Luzon Crianza, importer: Ambra Brands
- Blandy’s Madeira Duke of Clarence, importer: Dom Wina
- Côtto Reserva, importer: Quinta do Côtto Vinhos Unipessoal
- Kloster Eberbach Riesling Trocken, importer: Food and Wine
- Gosset Extra Brut, importer: Ambra Brands
- Apothic Dark, importer: CEDC
Wśród najwyżej ocenionych produktów znalazło się amerykańskie wino dostępne w popularnych sklepach sieciowych.
W tym roku komisja konkursowa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich wprowadziła nowe kategorie, obejmujące wina odalkoholizowane oraz produkty o obniżonej zawartości alkoholu. W ramach tej kategorii zgłoszono 25 win przez 10 importerów.
Polskie winnice były licznie reprezentowane w konkursie. Próbki nadesłało kilkunastu producentów, a aż 26 polskich win zdobyło medale. Dyrektor konkursu, Grzegorz Jach, zauważył, że debiut nowej kategorii był udany, a medale zdobyło co czwarte wino zgłoszone w tej kategorii.
Degustacja jury odbyła się 17 maja. Nadesłane wina oceniane były metodą degustacji w ciemno w skali 100-punktowej. W komisji konkursowej zasiedli głównie sommelierzy – członkowie SSP oraz niezależni eksperci winiarscy. Przewodniczącym jury był Andrzej Śmigielski, a w skład komisji weszli m.in. Łukasz Górski, Aleksandra Jeż, Markiyan Zinkievych, Beata Gołębiewska, Jerzy Kruk, Bartosz Nowakowski, Ewa Relidzyńska, Wojciech Gogoliński, Wojciech Starzycki, Anna Smolec i Adriana Harandzova.