300 win ocenionych w 6. edycji konkursu „Wino na Medal”

0
519

W tegorocznej edycji konkursu „Wino na Medal” przyznano 6 złotych, 49 srebrnych i 147 brązowych medali. Jury oceniło 300 produktów nadesłanych przez producentów i importerów win obecnych na polskim rynku. Wina nagrodzone złotym medalem pochodzą z Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Francji oraz USA.

Najwyższe wyróżnienia zdobyły:

  • Finca Luzon Crianza, importer: Ambra Brands
  • Blandy’s Madeira Duke of Clarence, importer: Dom Wina
  • Côtto Reserva, importer: Quinta do Côtto Vinhos Unipessoal
  • Kloster Eberbach Riesling Trocken, importer: Food and Wine
  • Gosset Extra Brut, importer: Ambra Brands
  • Apothic Dark, importer: CEDC

Wśród najwyżej ocenionych produktów znalazło się amerykańskie wino dostępne w popularnych sklepach sieciowych.

W tym roku komisja konkursowa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich wprowadziła nowe kategorie, obejmujące wina odalkoholizowane oraz produkty o obniżonej zawartości alkoholu. W ramach tej kategorii zgłoszono 25 win przez 10 importerów.

Polskie winnice były licznie reprezentowane w konkursie. Próbki nadesłało kilkunastu producentów, a aż 26 polskich win zdobyło medale. Dyrektor konkursu, Grzegorz Jach, zauważył, że debiut nowej kategorii był udany, a medale zdobyło co czwarte wino zgłoszone w tej kategorii.

Degustacja jury odbyła się 17 maja. Nadesłane wina oceniane były metodą degustacji w ciemno w skali 100-punktowej. W komisji konkursowej zasiedli głównie sommelierzy – członkowie SSP oraz niezależni eksperci winiarscy. Przewodniczącym jury był Andrzej Śmigielski, a w skład komisji weszli m.in. Łukasz Górski, Aleksandra Jeż, Markiyan Zinkievych, Beata Gołębiewska, Jerzy Kruk, Bartosz Nowakowski, Ewa Relidzyńska, Wojciech Gogoliński, Wojciech Starzycki, Anna Smolec i Adriana Harandzova.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.