4 kwietnia – Dzień Marchewki

0
2070
Marchew to warzywo bardzo dobrze każdemu znane i popularne w polskiej kuchni. Idealna jako przekąska, która jedzona na surowo wzmacnia nasze szczęki oraz organizm. Kto wyobraża sobie rosół bez aromatycznej i słodkiej marchewki lub drugiego dania bez marchewki z groszkiem? Podawana na ciepło zapobiega zaburzeniom jelit. Nie zapominając o deserze, tam świetnie sprawdzi się pyszne ciasto marchewkowe. Marchewka jest nie tylko pyszna, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jedzmy ją jak najczęściej!


Dlaczego warto jeść marchew?

Marchew wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu, co pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Każdy kto stara się zdrowo odżywiać, wie jak ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw. Marchew, dzięki swojej niskiej kaloryczności sprawia, że jest doskonałym pożywieniem dla tych którzy się odchudzają. W 100 gramach marchwi znajduje się tylko 33 kcal.

Na co zwracać uwagę przy wyborze marchwi?

  • Korzenie marchewki powinny być twarde, gładkie oraz proste i jasne.
  • Im bardziej pomarańczowa barwa, tym lepiej.
  • Liście powinny być jasne, nie zwiędłe.
  • Im większy rdzeń, tym słodsza marchewka. To właśnie tam znajdują się cukry.

Jak przechowywać marchewkę?

Marchew powinna być przechowywana z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków, melonów i pomidorów. Wytwarzają one bowiem gaz etylenowy, który powoduje powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny – substancji odpowiedzialnej za jej gorzki smak. Aby marchew zachowała świeżość jak najdłużej należy przechowywać ją w najchłodniejszym miejscu w lodówce owiniętą w papierowy ręcznik. – informuje serwis stressfree.pl

Zobaczmy jakie piękne dania można stworzyć z dodatkiem marchewek:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.