Emocje po ostatniej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere powoli opadają. Wydarzenie z pewnością pozostanie jednak na długo w pamięci wszystkich uczestników – zarówno uczniów, jak i trenerów kulinarnych. Akademia Mistrzów Smaku to niezwykłe warsztaty, podczas których młodzi kucharze mają okazję spotkać się z ekspertami i czerpać od nich cenną wiedzę.
Tematyką tegorocznej Akademii była kuchnia roślinna. Uczestnicy pod okiem znakomitych trenerów kulinarnych – Darii Ładochy i Grzegorza Zawieruchy, uczyli się, jak w kreatywny sposób wykorzystywać warzywa i owoce. Dużą uwagę przywiązywano nie tylko do smaku dań, ale także do jakości produktu. ,,Jesteś tym, co jesz” – wspominała Daria Ładocha, podkreślając, jak ważna w kuchni jest świadomość.
,,Kiedy uczeń przerośnie mistrza, to znaczy, że kucharz spisał się na medal” – mówi Daria Ładocha.
To właśnie było celem Akademii Mistrzów Smaku. Doświadczeni kucharze i eksperci sztuki kulinarnej przekazywali cenną wiedzę i wskazówki młodym miłośnikom kuchni, którzy stawiają pierwsze kroki na ścieżce swojej kariery.
,,Jest to coś innowacyjnego. Na skalę polską, a może nawet europejską. Najlepszy sposób na przekazanie młodym ludziom gastronomii. Podzielenie się wiedzą, a przez to położenie nacisku na ich rozwój” – twierdzi Grzegorz Zawierucha.
Okazuje się, że wszyscy uczestnicy, których było łącznie 24, mają podobne zdanie. Są zachwyceni warsztatami i szczęśliwi, że mogli wziąć w nich udział. Podkreślają, że Akademia na pewno odegrała dużą rolę w ich karierze.
,,Jest moc, jest energia, jest siła” – mówi z dumą Daria Ładocha.
Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak wyglądały warsztaty oraz co jeszcze mówią na ich temat trenerzy i uczniowie, koniecznie obejrzyjcie wideo już teraz.
Jeśli natomiast chcecie przybliżyć sobie sylwetki ekspertów i przeczytać nieco więcej na temat warsztatów, zajrzyjcie tutaj.