5% VAT dla gastronomii?

0
1981

14 grudnia 2021 r. podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5%.

Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej. Jednolita stawka 5% podatku VAT to paliwo rozwoju gastronomii w Polsce, twierdzą jej przedstawiciele. Pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.

ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY – Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją, ubożejących obywateli. Gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin. Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli, dzięki zwiększonym obrotom branży, podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy tu pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.

ASPEKT PODATKOWY – Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23% do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Naszym zdaniem straty z powodu „szarej strefy” w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.

ASPEKT BIZNESOWY – Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W ciągu ostatniego roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca – tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowi ludzi. Dziś pozbawiona oszczędności, bez dostępu do taniego kredytu – gastronomia wegetuje. Obniżka VAT-u jest koniecznością i obowiązkiem rządzących.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.