1. Masz porysowany lub niesprawny smażalnik
Wszelkie rysy, zadrapania lub rdza na powierzchni zbiornika smażalnika to częsta i potencjalnie groźna przyczyna gorszego smażenia. Problemy z częściami, takimi jak termostat i grzałka to brak kontroli nad procesem smażenia. Nie chcesz niesmacznej żywności u siebie? Dbaj o dobry stan smażalnika.
2. Niewystarczająco czyścisz smażalnik
Unikaj szorstkich zmywaków i drucianych gąbek, mogą porysować powierzchnię smażalnika. Dokładnie czyść wszystkie części, zwłaszcza te, które wchodzą w bezpośredni kontakt z tłuszczem. Upewnij się, że po umyciu nie pozostało nic po poprzednim oleju i środkach czyszczących. Inaczej narażasz się na wymianę nowego oleju po raz kolejny.
3. Źle przygotowujesz produkty
Produkty do smażenia muszą mieć usunięty nadmiar wody. Woda w kontakcie z tłuszczem będzie oznaczać pryskanie oraz szybszą degradację tłuszczu. Usuwaj z jedzenia nadmiar panierki i nie przyprawiaj żywności nad smażalnikiem. Przyprawy trafią do tłuszczu i będą źle działać na olej lub fryturę.
4. Wkładasz za dużo rzeczy do koszyka
Pamiętaj, że optymalny stosunek ilości żywności do objętości tłuszczu w którym smażysz to 1:10. Przepełnienie koszyka sprawi, że olej lub frytura straci temperaturę, a urządzenie będzie pracować gorzej.
5. Nie sprawdzasz temperatury
Odpowiednia temperatura smażenia to podstawa. Zbyt niska będzie oznaczać niedogotowane i tłuste jedzenie, a zbyt wysoka spalone danie i tłuszcz w o wiele gorszym stanie. Pamiętaj, żeby regularnie kalibrować termostat i odpowiednio dobierać wysokość temperatury tłuszczu.
6. Masz za dużo lub za mało tłuszczu
Tak samo jak z temperaturą, musisz pamiętać, żeby ilość oleju lub frytury w smażalniku była zgodna z wymogami producenta sprzętu. Zbyt mało lub zbyt dużo tłuszczu sprawi, że stracisz kontrolę nad jego temperaturą, a co za tym idzie – jakością przygotowywanych potraw.
7. Nie filtrujesz tłuszczu
Filtrowanie to normalna praktyka w obchodzeniu się z tłuszczem używanym w głębokim smażeniu. Filtrować możesz olej lub fryturę, które są delikatnie przestudzone. Nie mieszaj i nie przelewaj za często i z większej wysokości, ponieważ w ten sposób napowietrzasz tłuszcz i pogarszasz jego właściwości.
8. Używasz złego oleju lub frytury
Oleje i frytury lepszej jakości lepiej radzą sobie w wyższych temperaturach, nie pozostawiają na żywności nieprzyjemnego zapachu lub smaku. Do tego są wydajniejsze, a więc starczają na dłużej. Wyższy koszt tłuszczu zwróci Ci się w trakcie eksploatacji i w gościach, którzy wrócą do Twojego smacznego jedzenia.
9. Za długo pracujesz z tym samym tłuszczem
Jedną z najważniejszych rzeczy, które trzeba robić w pracy z tłuszczem, to jego regularne sprawdzanie na wysokość związków polarnych. Ich zbyt duża ilość (jak podaje portal www.smazymy.com, 25% związków polarnych to granica, której przekraczać nie można) oznacza, że olej jest zdegradowany i nie nadaje się do użycia. Sprawdzisz je przy użyciu specjalnych pasków lub urządzenia elektronicznego.
Unikaj powyższych błędów i ciesz się z zadowolonych klientów Twojego lokalu. Smażone potrawy są bardzo popularne i chętnie wybierane z karty, dlatego apetyczny wygląd i przyjemny smak zapewnią Ci większy ruch, lepszą reputację i zwiększone obroty.
Dowiedz się więcej na temat smażenia na portalu gastronomicznym www.smazymy.com