Magda Gessler to znana restauratorka, która stworzyła już takie koncepty gastronomiczne, jak sieć „Zapiecek” oraz „U Fukiera” na warszawskiej Starówce. Od kilkunastu lat prowadzi program „Kuchenne rewolucje”, w którym przywraca blask podupadającym restauracjom. Od 2012 roku jest także jurorką w kulinarnym show Master Chef Polska.
Londyńska restauracja Gessler mieści się pod adresem 198 The Grove, E15 1NS w Stratford w gminie Newham. Lokal powstał w miejscu, gdzie wcześniej działał Londek Cafe.
„Serwowana tu będzie „stara Polska” i kuchnia fusion w historycznej postaci. W karcie znajdziemy dziczyznę, kaczkę w postaci patté ale nie z tłuszczu tylko ze startych wątróbek. […] Bedzie prawdziwy tatar, prawdziwy barszcz, prawdziwe polskie staroświeckie zupy, prawdziwe żury, prawdziwa cielęcina w różnych postaciach. Będzie zając z buraczkami i będzie tak jak w polskiej literaturze i w polskiej historii” – mówi o swoich propozycjach dla brytyjskich gości Magda Gessler.
Restauratorka wychodzi również naprzeciw świątecznym potrzebom orędowników swojej kuchni i proponuje rozwiązanie w postaci dań wigilijnych na wynos. W sezonowej karcie możemy znaleźć m.in. klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, sałatkę warzywną czy barszcz, ale także autorskie faworki z karpia.