Michał Kopeć posiada ponad 14-letnie doświadczenie w branży piwnej. Jest międzynarodowym sędzią piwnym BJCP (Beer Judge Certification Program), a także sędzią piwnym Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Od 2004 roku prowadzi szkolenia dotyczące kultury picia piwa, sensoryki oraz warzenia, m.in. dla branży HoReCa (Novotel, Hard Rock Cafe, Marriott, czy Golden Tulip). Regularnie występuje jako prelegent podczas festiwali piwnych, takich jak Silesia Beer Fest. Prowadzi stronę Browarnicy.pl oraz fanpage’a Piwo w serwisie Facebook, ponadto jest autorem wielu piosenek o piwie. Od sierpnia współpracuje z portalem Horeca Business Club jako felietonista, zaś od Nowego Roku współtworzy z Rafałem Krzyckim cykl audycji pt. „Akademia piwa”, w którym opowiada m.in. o stylach piwnych i bogatej tradycji warzenia piwa.
Zapraszamy do wysłuchania premierowego odcinka pt. „Podstawy cz.1”, w którym Michał Kopeć wprowadza w arkana piwnego świata.
„Piwo to po prostu sfermentowany napój słodowy z dodatkiem chmielu albo innych przypraw. […] Proces produkcji piwa można natomiast opisać jednym zdaniem – etap cieplejszy i etap chłodniejszy.”
Michał Kopeć, ekspert w dziedzinie browarnictwa
Pobierz audycję w formacie MP3
Partnerzy audycji: