„Arte Culinaria Italiana” w 2016 roku powrócił po pięcioletniej przerwie do kalendarza najważniejszych wydarzeń kulinarnych. Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia jest Giancarlo Russo – słynny sycylijski restaurator, szef kuchni i oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Impreza pomaga w promocji krajowych obiektów hotelarsko-gastronomicznych oraz firm oferujących jakościowe produkty. Głównym jej elementem jest jednak konkurs, w którym partycypują profesjonalni kucharze z wielu prestiżowych restauracji oraz hoteli z całej Polski. Na triumfatorów, oprócz nagród finansowych i rzeczowych, czekają medale z prawdziwych kruszców!
Do tej pory w jury konkursu „Arte Culinaria Italiana” zasiadali uznani szefowie kuchni, ale także znane osoby ze świata polityki, biznesu i mediów, jak Robert Sowa, Kurt Scheller, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer, czy Andrzej Grabowski. Podczas organizacji eventu opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Patronat nad konkursem regularnie obejmują natomiast Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywa się konkurs.
Podczas „Arte Culinaria Italiana” uczestnicy mogą m.in. zdobyć wiedzę o najwyższej klasy włoskich produktach, które jeszcze do niedawna były niedostępne na polskim rynku. Oprócz tego odbywają się pokazy towarzyszące i degustacje produktów sponsorskich, a także koncerty włoskich artystów i zespołów, m.in.: Marco Boccino, Thomas Grotto, czy An Dreo & Karina.
bamboloni!!!
Wszystko zgodnie z akademią dolce vita 🙂
O, no czytałem, fajny przekrój przez wszystkie dziedziny.