HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego i cateringów – próbki żywnościowe

1
18931
Niezależnie czy w placówce posiadamy własną kuchnię, czy też korzystamy z gotowych posiłków dostarczanych w formie cateringowej, kwestia przechowywania próbek żywnościowych powinna być uregulowana.


Czym są próbki żywnościowe?

Czym są próbki żywnościowe, jak powinno się je pobierać i przechowywać reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Próbki każdej składowej części potrawy z partii żywności pobierane są pod koniec okresu procowania w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych (nie mniej niż 150 g). Próbki przechowujemy w naczyniach plastikowych lub szklanych.

Na opakowaniu należy opisać zawartość pojemnika, datę i godzinę przygotowania potrawy, imię i nazwisko oraz stanowisko służbowe osoby, która próbkę pobrała. Próbkę przechowuje się co najmniej przez 3 dni w temperaturze maksymalnej +4 st. C.

Miejsce przechowywania próbek musi być zabezpieczone, by dostęp do próbek miały wyłącznie osoby upoważnione.



Kto przechowuje próbki żywnościowe?

Wyznaczenie zakładu odpowiedzialnego za przechowywanie próbek reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.).

• Jeżeli jesteśmy zakładem żywienia zbiorowego typu zamkniętego (i nie prowadzimy przy okazji cateringu), to możemy.

Zgodnie z Art. 72. 1. Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może przechowywać próbki wszystkich potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia, wyprodukowanych i przeznaczonych do żywienia konsumentów w tym zakładzie.

• Jeżeli jesteśmy wyłącznie wydawalnią posiłków i korzystamy z usług cateringu lub dostarczamy posiłki w formie cateringu, to musimy.

Art. 72.2. Zakład, o którym mowa w ust. 1, w przypadku wprowadzania do obrotu gotowych potraw pochodzących z innych zakładów, przechowuje próbki poszczególnych potraw otrzymanych wraz z dostawą partii każdej potrawy o krótkim okresie przydatności do spożycia z zakładu, w którym zostały wyprodukowane.

3. Na podstawie pisemnej umowy zakłady, o których mowa w ust. 2, mogą ustalić, że obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu, w którym potrawy te zostały wyprodukowane.

4. Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów.

Na podstawie powyższego zapisu wnioskujemy, że prowadząc własną kuchnię w swojej placówce możemy przechowywać próbki, natomiast korzystając z usług cateringu musimy próbki przechowywać. W tym przypadku, w zależności od zawartej umowy, próbki przechowuje placówka lub kuchnia cateringowa.



Mandaty za brak próbek

Art 100 ust. 2 pkt 12 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia mówi, że ten, kto nie przechowuje próbek potraw lub nie udostępnia pobranych próbek środków spożywczych organom urzędowych kontroli żywności […] podlega karze grzywny.

Cześć! Mam na imię Ania i prowadzę bloga haccpdlaciebie.pl

Jestem przedsiębiorcą, specjalistą ds. BHP oraz HACCP. Z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania ergonom. Doradzam przy tworzeniu nowych restauracji, lokali gastronomicznych i kawiarni.

Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.

Tworzę dokumentację sanitarną (HACCP, GHP-GMP, Instrukcje i Procedury) oraz dokumentację BHP. Rozwiązuję problemy moich klientów, wykonuję pisma administracyjne, wspomagam i doradzam. Wyjaśniam zasady zawarte w prawie żywnościowym. Swoją wiedzą dzielę się na swoim blogu haccpdlaciebie.pl

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.