W skład naszej drużyny wchodzą cukiernicy z ogromnym doświadczeniem zawodowym: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate). W międzynarodowym jury również nie zabrakło Polaka, a jest nim Jarosław Nowakowski (Team President). Rozłożona na dwa dni rywalizacja rozpoczęła się w niedzielę 27 stycznia. Polacy prezentują swoje umiejętności podczas drugiego dnia konkursu na pozycji 9. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Natura, flora i fauna”.
W ciągu 10 godzin każda z drużyn ma do przygotowania aż 19 deserów. Utrudnieniem, jakie organizatorzy postawili przed uczestnikami jest stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego.
Kolejne zadanie związane jest z miodem i biszkoptem. Zawodnicy tworzą 3 torty czekoladowe z użyciem wymienionych produktów. Organizatorzy chcą w ten sposób zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony tych pożytecznych owadów.
Ostatnie zadanie, jakie stoi przed każdą z drużyn to 2 mrożone torty oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu.
W Lyonie Polacy rywalizują z reprezentacjami Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.