Pobierz audycję w formacie MP3
Tomasz Kolecki swoją winiarską przygodę rozpoczął w połowie lat 90-tych, kiedy to pracował w jednej z czołowych wówczas stołecznych restauracji. Prawdziwy rozkwit jego pasji nastąpił jednak dopiero na początku obecnego tysiąclecia, gdy trafił do warszawskiej Restauracji Balgera. Tam spotkał pasjonatów, z którymi wspólnie uczestniczył w degustacjach, odwiedzał światowe winnice i spotykał się z ich reprezentantami, enologami. Po kilku latach podjął decyzję o przystąpieniu do egzaminu przed komisją Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który – ku swojemu zaskoczeniu – zdał pozytywnie.
Od tego czasu stale pogłębiał swoją wiedzę z zakresu winiarstwa i uczestniczył w wielu branżowych wydarzeniach. Lista jego aktualnych osiągnięć jest doprawdy imponująca: Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirit Education Trust, Mistrz Polski Sommelierów 2007, 2008, 2009, 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010), oraz Tokio (2013), członek Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, arbiter na Mistrzostwach Polski Sommelierów (Warszawa), finale światowym Coupe Georges Baptiste, International Quality & Taste Institute (Bruksela) czy International Wine & Spirit Competition (Londyn).
Kolecki udziela się jako felietonista (m.in. Puls Biznesu, Logo), swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się również na blogu Winezja, a od grudnia współtworzy z Rafałem Krzyckim cykl audycji pt. „Wino bez tajemnic”, w którym doradza między innymi jak wybrać właściwe wino, rozpoznawać poszczególne gatunki, a także tworzyć kartę alkoholi.
Zapraszamy do wysłuchania pierwszej części audycji pt. „Co mówi butelka wina”.
„Informacje znajdujące się na etykiecie trzeba oczywiście umieć odczytywać. Te podstawowe, jak kolor, smak, czy dystrybutor, znajdują się już na większości butelek. […] Pod tym względem jest o niebo lepiej, zwłaszcza mając w pamięci historie, gdy chodziło się z blankietami i przyklejało ręcznie na każdej butelce.”
Tomasz Kolecki, ekspert winiarski, czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów
Partnerzy audycji: