Stowarzyszenie Sommelierów Polskich po raz drugi organizuje konkurs „Wino na medal”. Udział w nim może wziąć każdy działający w Polsce importer, dystrybutor i producent wina, którego produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.
Konkurs daje możliwość wyróżnienia swoich najlepszych produktów, a także podnieść lub ugruntować swoją pozycję w branży. Nadesłane butelki będą oceniane przez komisję złożoną z sommelierów i doświadczonych ekspertów winiarskich z zakresu oceny konkursowej win, selekcji asortymentu winiarskiego i profesji sommelierskiej w trzech kategoriach, wina spokojne, musujące i wzmacniane. Eksperci będą oceniać w skali 100-punktowej podczas degustacji w ciemno. Najwyżej ocenionym w danej kategorii winom, które uzyskają złoty medal, przyznana zostanie nagroda specjalna „Grand Prix”.
Termin zgłaszania mija 10 maja, a zgłaszać można dowolną liczbę produktów winiarskich. Zwycięzców poznamy podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów 25 maja 2019