Pączki znane były już w starożytności. Pierwsze pączki w Polsce były przygotowywane na słono z ciasta chlebowego , a nadziewane były słoniną. Słodkie pączki ewoluują od XVI wieku, a obecny kształt uzyskały w XVIII wieku, kiedy to do ciasta zaczęto dodawać drożdży.
Tłusty czwartek w kawiarniach i restauracjach
W tym roku lodziarnio – kawiarnie Grycan przygotowały specjalną ofertę. Do każdej kawy, herbaty lub czekolady pączka można kupić za symboliczną złotówkę.
„Uwielbiamy świętować z naszymi gośćmi wyjątkowe okazje! W tłusty czwartek serdecznie zapraszamy do lodziarnio-kawiarni na pyszne pączki. Te, które proponujemy naszym gościom produkowane są ręcznie, według tradycyjnej receptury w zaprzyjaźnionej rodzinnej cukierni. Są delikatne, puszyste, nadziane domowymi powidłami śliwkowymi i udekorowane gęstym lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Serdecznie zapraszamy do skosztowania ich z kawą, herbatą lub czekoladą na gorąco!”
Małgorzata Grycan, współwłaścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.
W tym dniu poczęstunkiem w postaci darmowego pączka, swoich gości będzie rozpieszczała restauracja St. Antonio. Słodki poczęstunek przewidziały też inne popularne w stolicy restauracje. Między innymi mieszcząca się przy placu Konstytucji U Szwejka czy Der Elefant i Otto Pompieri .
Restauracja Krowarzywa dla odmiany zadba o wegan. W swojej ofercie na ten dzień przewidziała pączki bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, nadziewane konfiturą różaną i oblane słodkim lukrem.