Obsługa w ramach a’la carte wymaga jednocześnie szybkości i elastyczności. Dotyczy to szczególnie błyskawicznego przygotowywania dań – na przykład idealnie usmażonego steka czy smakowicie przyrządzonego risotto z łososiem. Dlatego bardzo istotny jest czas nagrzewania urządzenia już od samego momentu włączenia.
VarioCookingCenter cechuje rekordowa prędkość nagrzewania od 0 do 200°C. Urządzenie utrzymuje daną temperaturę nawet po umieszczeniu w nim dużej ilości zimnych produktów. Siatkowa struktura opatentowanego systemu grzewczego VarioBoost oddaje temperaturę przez cienkie dno kadzi, a następnie szybko i równomiernie przekazuje ją do przyrządzanych potraw, zapobiegając przypaleniu i kipieniu.
Opatentowany system grzewczy VarioBoost pozwala kucharzom osiągać pożądane rezultaty nawet o 4 razy szybciej, zużywając przy tym nawet 40% mniej energii niż tradycyjne sprzęty kuchenne. Dzięki wyjątkowej mocy grzewczej temperatura jest utrzymywana na stałym poziomie, a sok nie wydostaje się przy tym z mięsa, co oznacza lepszą jakość potraw i nawet o 17% niższy spadek masy produktu – wyjaśnia Daniel Sielicki, National Corporate Chef w RATIONAL Sp. z o.o.
Za pomocą VarioCookingCenter możliwe jest zarówno gotowanie, smażenie, jak i frytowanie. Nie potrzeba dodatkowych sprzętów. Specjalistom z firmy RATIONAL udało się osiągnąć prosty i jednocześnie imponujący sposób uzyskania oszczędności czasu, co w szczególności zauważalne jest na przykładzie gotowania makaronu.