Zawsze marzyłeś o posiadaniu restauracji? Masz już gotowy pomysł, ale nie wiesz co po kolei powinieneś zrobić? Koncepcja to pierwszy krok, od którego rozpoczyna się długa ale i fascynująca przygoda. Eksperci Gastro od ponad 20 lat działają na rynku gastronomicznym. Korzystając z ich wiedzy, chcemy podpowiedzieć, na co powinno się zwrócić uwagę przy otwieraniu lokalu gastronomicznego.
Przygotuj konkretny plan
Masz w głowie pomysł na swój wymarzony lokal gastronomiczny. Żeby jednak móc przejść od wizji do czynów należy dokładnie wszystko spisać. Zaplanuj swoje działania krok po kroku, wypisz wszystko, czego będziesz potrzebował i rozłóż to odpowiednio w czasie. Im więcej szczegółów będziesz w stanie przewidzieć, tym lepiej możesz przygotować się na każdą sytuację. Spisanie własnych pomysłów to jedno, ale nie możesz zapominać także o konkurencji. Monitorowanie działań lokali znajdujących się najbliżej planowanej lokalizacji Twojego biznesu, może pomóc w uniknięciu wielu błędów. Może również zwrócić Twoją uwagę na aspekty, o których nie miałeś wcześniej pojęcia. Każdy popełnia błędy, czemu więc nie uczyć się już z tych, które popełnili inni?
Co z finansowaniem?
Jaka jest sytuacja idealna? Oczywiście odłożone pieniądze, które pozwolą Ci pokryć wszystkie początkowe koszty i umożliwią funkcjonowanie w pierwszych miesiącach. Nie jest to na szczęście jedyne wyjście. Jeśli więc nie masz na koncie pieniędzy czekających na zainwestowanie, dowiedz się, jakie są Twoje inne możliwości. Po przygotowaniu dokładnego planu powinieneś już wiedzieć o jaką sumę chodzi. Jest wiele dofinansowań dla początkujących przedsiębiorców – udaj się więc do najbliższego urzędu pracy lub instytucji zajmującej się dofinansowaniami i zadaj wszystkie pytania, które chodzą Ci po głowie. Trzecią opcją jest kredyt. Tutaj również polecamy rozmowy z przedstawicielami banków, którzy pomogą podjąć decyzję i wybrać najlepszą opcję dla Ciebie. Jedną z ciekawszych i najnowszych form finansowania biznesu jest angażowanie społeczności. Crowdfunding może pomóc w zrealizowaniu marzenia szybciej niż myślisz. Na czym to polega? Na przeznaczonym do tego portalu opisujesz swój pomysł tak, żeby zachwycił również innych. Ci, którzy chcą się dołożyć i pomóc Ci w otworzeniu lokalu wpłacają pieniądze na Twoje subkonto. Nie ma dobrych i złych metod, trzeba tylko wybrać odpowiednią dla siebie.
Załatw niezbędne formalności i dostosuj swój lokal do wymagań
Masz swój biznesplan, wybrany lokal i środki na otwarcie lokalu. Nie zapomnij o załatwieniu wszystkich formalności. Konieczne jest oczywiście otwarcie działalności gospodarczej. Następnym krokiem jest wybór formy opodatkowania i staranie się o nadanie numeru REGON.
Wybranie lokalu to już kolejny etap Twojej podróży. Przy prowadzeniu lokalu gastronomicznego musi on ściśle odpowiadać wymaganiom: Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciwpożarowej, Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego.
W przypadku, gdy w restauracji chcesz sprzedawać alkohol potrzebne będzie także uzyskanie zezwolenia. Dokładne wytyczne precyzuje ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Jest jeszcze jeden aspekt, o którym zapomina wiele osób. Jeśli w lokalu chcemy odtwarzać muzykę musimy uzyskać na to pozwolenie. Licencja udzielana jest na poszczególne formy wykorzystania utworów, które są chronione prawami autorskimi. Jeśli nie jesteś pewien czy potrzebujesz takiego zezwolenia, najlepiej skontaktuj się z organizacją zbiorowego zarządzania.
Wnętrze lokalu
Odpowiedni nastrój, rozstawienie stolików, wyposażenie kuchni, a także system dopasowany do potrzeb Twojego lokalu – to również bardzo istotne elementy, które powinieneś dobrze przemyśleć przed otwarciem biznesu. Jeśli nie chcesz wydawać majątku na wszystkie sprzęty kuchenne zainteresuj się leasingiem lub kupnem rzeczy używanych. Zawsze możesz je zmienić, kiedy zaczniesz osiągać odpowiednie przychody. Pamiętaj, że nie warto kupować sprzętów przeznaczonych do użytku domowego. Ich zużycie w lokalu jest znacznie większe, co powoduje, że tradycyjny sprzęt się nie sprawdzi i przysporzy samych trudności i kosztów. Wdrożenie sprawdzonego oprogramowania od samego początku prowadzenia restauracji to niezwykle ważny aspekt. Wprowadzenie wszystkich potrzebnych informacji przed faktycznym otwarciem lokalu pomoże zaoszczędzić mnóstwo czasu w późniejszych etapach. Oprogramowanie dla gastronomii powinno przede wszystkim pozwalać na ewidencjonowanie i kontrolowanie sprzedaży, rozliczenia gospodarki magazynowej oraz prowadzenie wszelkiego rodzaju analiz.
Odpowiedni zespół ludzi
Atmosferę miejsca tworzą odpowiedni ludzie. Pracownicy, którzy zrozumieją Twoją wizję biznesu i pomogą Ci ją realizować. To, jakie są relacje między pracownikami bardzo wpływa na ogólne odczucie klientów o Twoim lokalu. Rodzinna atmosfera daje się odczuć wszystkim odwiedzającym. Poświęć czas i znajdź takie osoby, które zostaną z Tobą na dłużej. Jednak to jedzenie pozostaje główną determinantą, która wpływa na to, czy klienci odwiedzą nas ponownie. Zadbaj więc także o odpowiedniego szefa kuchni. Pamiętaj, że w dobrych pracowników warto zainwestować.
Nawiąż kontakty z dostawcami
Odpowiedni zespół zgromadzony – co dalej? Masz już wspaniałego kucharza, którego dania są zupełnie wyjątkowe. Zapewnij mu produkty najlepszej jakości. Tylko one zagwarantują, że klienci do Ciebie wrócą. Jakość poszczególnych składników ma kluczowe znaczenie dla smaku, więc nie można na nich oszczędzać. Nawiązanie dobrych biznesowych relacji z dostawcami jest więc kolejnym etapem, o którym nie powinieneś zapominać. Pomoże Ci to zapewnić atrakcyjne ceny, a co ważniejsze, pewność dostaw.
Pokaż się
Otwarcie restauracji to dość skomplikowany proces, przy którym można zapomnieć o promocji. Musisz pozwolić ludziom dowiedzieć się o Twoim lokalu i zachęcić ich do przyjścia. Warto zacząć to robić jeszcze przed faktycznym otwarciem. Nie musisz zaczynać od robienia strony internetowej, ale pamiętaj o rzeczach podstawowych, którymi w dzisiejszych czasach są social media. Zaangażuj społeczność już w proces tworzenia restauracji – niech poczują się jej częścią.
Jeśli od dawna marzysz o posiadaniu własnej restauracji – nie zwlekaj dłużej. Realizuj swoje marzenia, a my chętnie podpowiemy Ci jak to zrobić.