Bez tego urządzenia nie może funkcjonować już żadna restauracja. Przyspiesza pracę, zapewnia pracownikom wyższy komfort, ponieważ dzięki niej mają mniej obowiązków. Nowoczesne zużywają mniej wody i energii, są energooszczędne przez co sprzyjają optymalizacji kosztów eksploatacji. Oczywiście mowa o zmywarce gastronomicznej. Jednak chcąc by spełniała swoją rolę, należy wybrać tę odpowiednią, dostosowaną do potrzeb lokalu i ilości obsługiwanych osób. A następnie bardzo istotnym jest by dobrać odpowiednie środki myjące.
Każda zmywarka jest inna. Posiadają one różne właściwości, przez co niektóre w przypadku zmywania jednych zabrudzeń sprawdzą się lepiej, a w drugich gorzej. Zatem przed zakupem zmywarki należy wygospodarować trochę czasu i zastanowić się, która będzie najbardziej odpowiednia pod względem prowadzonego biznesu. Warto porównać oferty kilku producentów. Da to pewność, że zaufaniem obdarzyliśmy tego właściwego, który faktycznie jest liderem na rynku i posiada dobre opinie produktów. Kolejnym etapem jest porównanie produktów widniejących w ofercie. Zmywarka, zmywarce nie równa. Dlatego dobrze wejść w posiadanie wiedzy tyczącej się poszczególnych modeli. Następnie oszacować czy parametry, jakimi charakteryzuje się produkt okażą się wystarczające, aby poradził on sobie z zabrudzeniami.
Należy wybrać zarówno dobrą, ale i dostosowaną do potrzeb zmywarkę, jak i odpowiednie środki myjące. Tylko połączenie tych dwóch rzeczy jest w stanie zapewnić pożądany efekt. Dlatego nie należy bagatelizować środków czyszczących, które podłączamy do zmywarki. W przypadku odpowiedniego wyboru takich dodatków należy postępować podobnie jak przy wyborze samego urządzenia. Zawsze zaleca się stosowanie profesjonalnych środków. Ostatnim krokiem będzie zapoznanie się z informacjami, które producent zamieścił na etykiecie. Użycie zgodnie z zaleceniami producenta da gwarancję, że naczynia w żaden sposób nie ucierpią w zmywarce podczas procesu czyszczenia.
Naczynia zmywane są w temperaturze od 35 do 65°C, w związku z tym łatwiej jest usunąć trudne, zaschnięte zabrudzenia, w tym również uciążliwy tłuszcz. Używa się do nich specjalnie dedykowanych środków myjących, które jeszcze potęgują efekt czystych naczyń. To od nich zależy, czy naczynia będą czyste, wszystkie zabrudzenia z nich usunięte, a także czy będą estetycznie się prezentowały.
Zarówno w zmywarkach używanych w domach jak i tych gastronomicznych wykorzystuje się nie tylko środki myjące, ale też nabłyszczające. To środki, które oprócz czystości nadają naczyniom rewelacyjny efekt wizualny. Dzięki niemu można odnieść wrażenie, że umyte naczynia wyglądają zupełnie jak nowe. Płynem przeznaczonym do zmywarek gastronomicznych jest Clinex DishWash. Zalecamy stosować równocześnie z płynem nabłyszczającym Clinex DiShine, dzięki czemu naczynia będą nie tylko umyte, ale również nabłyszczone. Ciekawostką jest fakt, że jak przystało na produkty wysokiej klasy oba posiadają Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez Państwowy Zakład Higieny. Clinex DishWash oraz Clinex DiShine są szczególnie polecane do profesjonalnych zmywarek w restauracjach, hotelach, zakładach zbiorowego żywienia. To sprawia, że produkty mają pewne cechy charakterystyczne, dzięki którym można je określić mianem produktów uniwersalnych.
Płyn Clinex DishWash przeznaczony jest do mycia w zmywarkach gastronomicznych naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej, porcelany i tworzywa sztucznego, wyjątkiem są naczynia aluminiowe. Stosując go wraz z płynem nabłyszczającym Clinex DiShine, należy oba podłączyć do zmywarki oraz dozować we właściwej ilości:
Clinex DishWash – 1-5 ml płynu na 1 l wody w zależności od stopnia twardości wody
Clinex DiShine – 0,1-0,5 ml na 1 l wody
DishWash jest bardzo wydajny, skutecznie czyści naczynia w niskich stężeniach, usuwa zabrudzenia niezależnie od twardości wody. Jego formuła nie zawiera NTA, EDTA, chloru i fosforanów, jest zatem ekologiczny. Płyn Clinex DiShine to gwarancja długotrwałego nabłyszczenia. Ponadto płyn przyspiesza proces osuszania mytych naczyń, nie pozostawiając przy tym smug i zapobiega odkładaniu się osadów wapiennych.
Właśnie dlatego tak ważne jest, aby przed zakupem produktu do zmywarki dowiedzieć się o nim możliwie, jak najwięcej. Wyczyszczenie z zabrudzeń to jedno, ale powstanie po zakończeniu procesu mycia białych smug, to drugie. Wielu producentów środków czystości traktuje ten fakt jako efekt uboczny. Tymczasem to tylko inna nazwa zabrudzenia. W przypadku marki Clinex białe smugi nie wpisują się w definicję czystości. Dlatego klient może użyć produktu i jednocześnie być pewien, że nie wywoła on wystąpienia białych smug.
W lokalach gastronomicznych zaleca się stosowanie obu rodzajów płynów jednocześnie. Dzięki temu naczynia po wyjęciu ze zmywarki są nie tylko czyste, ale dodatkowo nabłyszczone. Posłużenie się taką metodą pozwoli uzyskać najlepszy z możliwych efektów. Ich skład został opracowany w taki sposób, aby dzięki wydajności zapewnić oszczędność pieniędzy bez obniżenia jakości zmywania. Zatem posiadanie zmywarki naprawdę ma sens. Przede wszystkim w czasie kiedy zmywarka pracuje , można ten czas przeznaczyć na coś innego. Naczynia będą czyste i błyszczące dzięki środkom czystości, które będą wspierać zmywarkę podczas pracy. Kolejny aspekt dotyczy wody. Jednym z największych mitów jest to, że zmywarka zużywa nadmierne ilości wody. Każde urządzenie tego typu jest w określony sposób zaprogramowane. Zmywarka pobiera wodę według programu, które zostały do niej wprowadzony. Jej konstrukcja została tak opracowana, aby zawsze pobór wody był mniejszy niż w przypadku ręcznego mycia naczyń pod bieżącą wodą.