Zapraszamy do wysłuchania kolejnego odcinka z cyklu Franczyza w gastronomii. Gościem Weroniki Goworowskiej jest Krzysztof Kołaszewski – CEO Spółki Real Food – zarządzającej restauracjami Bobby Burger i Wegeguru.
Bobby Burger zaczynał działalność od food trucka, który w 2012 r. wyjechał na ulice Warszawy. Dziś liczy 40 burgerowni w 17 miastach. Pod koniec 2018 r. twórcy marki, Bogumił Jankiewicz i Krzysztof Kołaszewski, postanowili stworzyć spółkę Real Food. Do biznesu dołączył Michał Kiciński, współzałożyciel CD Projekt, polskiej firmy z branży gier wideo, która stoi za międzynarodowym sukcesem gry „Wiedźmin”. Do grupy wniósł kapitał i swoją wegańską restaurację, która od 2017 roku działa w Warszawie.
Docelowo sieć Bobby Burger ma wzrosnąć do 2022 roku z obecnych 40 lokali do 67, w tym punktów własnych i franczyzowych. Z kolei Wegeguru będzie mógł rozszerzyć koncept na kolejne restauracje w dużych miastach Polski. Spółka widzi potencjał otwarcia kolejnych lokali Wegeguru w perspektywie najbliższych 3 lat.
Burgerownie Bobby Burger odwiedza ponad milion klientów rocznie. W 2018 r. w sumie przychody z lokali własnych i franczyzowych sieci przekroczyły 33,6 mln zł netto (37 mln zł brutto). To o 22 proc. więcej w porównaniu z 2017 rokiem. Od stycznia 2019 r. Bobby Burger i Wegeguru należą do jednej grupy kapitałowej Real Food. Spółka zapowiada wzrost obrotów o około 15 proc. rocznie.
– Dzięki zagęszczeniu sieci lokali Bobby Burger oraz rozwojowi Wegeguru zakładamy osiągnięcie w 2022 roku obrotów z całej sieci lokali własnych i franczyzowych w wysokości ponad 61 mln zł netto. EBITDA grupy kapitałowej zwiększy się w tym czasie niemal trzykrotnie względem wyniku samej spółki Bobby Burger z 2018 roku – zapowiada Krzysztof Kołaszewski.
Partnerzy audycji: