Już 29 maja w stołecznym hotelu DoubleTree by Hilton Robert Sowa odpowie na scenie głównej na pytania redaktora naczelnego portalu Horeca Business Club, Mateusza Śwista. Obecni na konferencji szefowie kuchni, właściciele i menedżerowie największych lokali gastronomicznych w Polsce będą mieli możliwość posłuchania rad oraz wskazówek jednego z najbardziej doświadczonych i cenionych ludzi w branży, a także wejścia z nim w interakcję.
Robert Sowa to prawdziwy autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest kreatorem menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, a szerszej publiczności znany jest z programów telewizyjnych i audycji radiowych, gdzie propaguje rodzimą kuchnię w nowej odsłonie. Sowa uczestniczył w tak popularnych formatach, jak „Dzień Dobry TVN”, „Kocham Cię Polsko”, „Pytanie na śniadanie”, „Życie od kuchni”, „Sąsiad na widelcu”, „Przepis Dnia”, „Doradca Smaku Express”, czy „Mistrz Smaku poleca”. Aktualnie jest jurorem w reality show „Top Chef”, w którym profesjonaliści rywalizują ze sobą w różnych zadaniach kulinarnych.
W dotychczasowej karierze zawodowej Sowa przez 17 lat piastował stanowisko Executive Chef hotelu Jan III Sobieski, a w latach 1998-2005 był również kucharzem polskiej reprezentacji w piłce nożnej. To właśnie on jest także autorem menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT i organizatorem największych bankietów podczas gal medialnych i firmowych w kraju. W czasie letniej radiowej trasy wakacyjnej wciela się z kolei w rolę głównego kucharza, który kieruje kulinarnym tirem Prymatu przemierzając Polskę wzdłuż i wszerz.
Obecnie jest właścicielem dwóch lokali – N31 Restaurant&Bar, a więc najlepszej polskiej restauracji w 2017 według Poland 100 Best Restaurants, mieszczącej się przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie, oraz Z57 restaurant na Saskiej Kepie. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w książkach kulinarnych, m.in „Krok po kroku z Robertem Sową”, „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, „Esencja smaku”, współautor „Księgi Szefów Kuchni”.
W roku 2004 Robert Sowa, wspólnie z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budynkiem, ustanowił rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba, a cztery lata później, z Kuroniem i Jarosławem Uścińskim, w kategorii największy symbol euro utworzony z sushi.
Ambasador i doradca kulinarny marki Prymat, laureat wielu branżowych nagród, m.in Szef Roku 2017, Oskar kulinarny, Hermes, Profesjonalista Roku, Gentleman Roku, uhonorowany Złotym Medalem Polskiego Klubu Biznesu – wyróżnienia Roberta Sowy można by wymieniać godzinami. Sam o sobie mówi jednak krótko: „Pozytywny pracoholik, który kocha gotować i… jeść!”.
Chcesz osobiście uczestniczyć w wydarzeniu, którego gościem specjalnym będzie Robert Sowa? Nic prostszego! Wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny znajdujący się na oficjalnej stronie internetowej branżowej konferencji biznesowej Gastro Meeting 2018. Uwaga, liczba biletów ograniczona!