29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji Segafredo Zanetti Poland wraz ze swoją szkołą baristów Coffee Art Masters zorganizowało wydarzenie Dzień Kawy z Segafredo, po raz pierwszy łącząc je z konkursem Latte Art skierowanym do baristów i pasjonatów kawy.
Bariści Segafredo nie tylko sędziowali podczas konkursu, ale również przy udziale Roastera Segafredo uczyli gości czym jest cupping i jak rozpoznawać aromaty i smaki kawy. Było to nie tylko święto kawy, ale i – jak wspomniał gość specjalny Christian Tirro z Accademia Baristi Italiana – również święto pasjonatów kawy i baristów.
Na ostateczny smak napoju wpływa mnóstwo czynników, w tym umiejętności osób, które stykają się z nią na poszczególnych etapach. Najnowsze kawy sygnowane Coffee Art Masters, Ethiopia i Kenya bardzo smakowały gościom dzięki umiejętnościom zarówno Roastera, który je wypalał, jak i baristy, który przygotowywał je alternatywnymi metodami. Barista nadaje kawie ostateczny smak, wygląd i aromat. Źródłem wysokiej jakości serwowanego napoju, są nie tylko doskonałe ziarna, ale także wiedza i umiejętności baristy, dlatego Segafredo Zanettii Poland koncentruje się na edukacji. Już blisko 200 osób przeszło szkolenia w szkole baristycznej Coffee Art Masters, a to dopiero początek.