Na początku stycznia Jarek Walczyk w mediach społecznościowych poinformował, że kończy współpracę z warszawską restauracją Pink Lobster, której był współtwórcą. Teraz zamierza podjąć się nowych wyzwań. Życzymy powodzenia! I do zobaczenia na konferencji Gastro Meeting, gdzie będzie można spotkać Jarka w roli naszego eksperta!
Karierę zawodową rozpoczął w sopockim Grand Hotelu, natomiast wieloletnią karierę zawodową na morzu zaczynał na statku rybackim na Alasce. W tym czasie jego mentorem był szef kuchni na transatlantyku „Stefan Batory” Grzegorz Jóźwiak. Pracował jako kucharz na statkach pasażerskich, a w latach 1996-2002 pełnił funkcję Executive Chef największego armatora linii promowych – Stena Line.
Po 15 latach pracy na morzu objął stanowisko dyrektora gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni. Po kolejnych czterech latach przeniósł się do Zamku Książ, a od 2008 roku pracował jako dyrektor gastronomii Hotelu Hotton w Gdyni. Był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, która otrzymała dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 i 2017, a także nagrodę Hermesa Poradnika Restauratora 2015 w kategorii restauracja z renomą.
Od 2016 roku pełni funkcję prezesa prestiżowej fundacji Klubu Szefów Kuchni, której był współzałożycielem i fundatorem w roku 2008.
Szefem kuchni i współwłaściciel warszawskiej fine diningowej restauracji Pink Lobster, która w 2019 roku znalazła się na liście „Poland 100 Best Restaurants 2019”, był od 2017 roku.
Jest autorem licznych publikacji specjalistycznych, jak na przykład „Przepisy dla insulinoodpornych i z chorobami tarczycy by Jarek Walczyk”, „Aranżacja talerza” czy wiele innych. Jest prowadzącym cykl audycji „Klub Szefów Kuchni” w „Horeca Radio”. Jego felieton „Dzień, w którym nie zadziałały stabilizatory” został opublikowany w książce „Ugryźć świat” wydanej przez National Geographic w 2008 roku. Jego autorskie przepisy są regularnie publikowane na stronach kulinarnych.
Źródło: wikipedia, mat.prasowe.
Pink Lobster upadł. Po co to owijanie w bawełnę?