Paweł Drzażdżewski, head roaster szczecińskiej palarni Qualia Caffe zajął pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Roasting 2020, czyli w zawodach w paleniu kawy, organizowanych przez najważniejsze stowarzyszenie kawowe – Specialty Coffee Association. Całe wydarzenie odbyło się 26.08.-30.08. br. w Opolu.
Podczas tegorocznej edycji najbardziej cenione palarnie w kraju reprezentowało 14 uczestników. Najlepsi palacze zmierzyli się z techniczną i złożoną konkurencją, podzieloną na kilka etapów. Pierwszym z nich było ułożenie planu palenia autorskiej mieszanki, która musiała się składać z trzech wybranych kaw oraz zapoznanie z piecem. Część druga to roasting, czyli wypalanie kawy jednorodnej (tzw. singla) oraz autorskiej mieszanki. Ostatnią częścią mistrzostw był Green Grading – wyszukanie największej ilości defektów w zielonych ziarnach.
W ostatni dzień wydarzenia sześciu niezależnych sędziów wydało werdykt. Paweł Drzażdżewski ze szczecińskiej palarni Qualia Caffe zdeklasował pozostałych uczestników. Roaster wykazał się nie tylko wyobraźnią, ale przede wszystkim precyzją i analitycznym umysłem. Organizowane po raz trzeci zawody SCA Poland miały na celu wyłonienie osoby, która wejdzie do elitarnego grona Team Poland i będzie reprezentowała kraj na Mistrzostwach Świata w paleniu kawy. W tej konkurencji na Mistrzostwach Świata mamy bardzo dobre wyniki, ponieważ w ubiegłej edycji Mateusz Karczewski z Bydgoszczy zajął trzecie miejsce, notabene też współpracował z Qualią Caffe.
Na co dzień, kaw wypalonych przez Mistrza Polski można spróbować w wybranych szczecińskich restauracjach i kawiarniach oraz zakupić bezpośrednio w sklepie online palarni.