Powstał Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej – członkowie branży zapowiadają demonstracje

0
6559
16 października 2020 r. zawiązał się Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej, którego celem jest wypracowanie z Rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego. Sztab zapowiada, że brak reakcji ze strony rządu skutkował będzie ogólnopolską demonstracją całej branży w Warszawie. 
Z kolei w dniu 19.10.2020 r. trzech członków Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej: Jacek Czauderna – prezes Zarządu IGGP, Jarosław Uściński – prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni i Sławomir Grzyb – sekretarz generalny IGGP uczestniczyło w wideokonferencji z premier Jadwigą Emilewicz. W trakcie spotkania omówiona została sytuacja polskich punktów gastronomicznych oraz wstępnie opisane propozycje rozwiązań.

Sławomir Grzyb, koordynator Sztabu zobowiązał się, że do środy 21.10.2020 powstanie oficjalne pismo, w którym przedstawione zostaną postulaty wraz z konkretnymi wyliczeniami i propozycjami kierowanymi do Premiera RP za pośrednictwem Ministerstwa Rozwoju. W oddzielnym mailu zaproponuję spotkanie on-line przedstawicieli stowarzyszeń w celu omówienia treści pisma i innych spraw organizacyjnych.
Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP:
1. Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.
Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.
2. Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.
3. Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”
na wzór tarcz antykryzysowej dla Turystyki. Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:
a) stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości
b) gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii
c) gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach
d) umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR
e) preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii

 

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej
tworzą przedstawiciele organizacji i dostawców gastronomicznych w Polsce:

  1. Agnieszka Huszczyńska – Prezes Zarządu Evential Sp. z o.o.
  2. Sławomira Gudaszewska – General Manager Gastro Magic Piotr Wieczorek
  3. Wioletta Bielecka – Trade Marketing & Digital Manager Bonduelle Polska S.A.
  4. Jarosław Uściński – Prezes Zarządu OSSKiC
  5. Jarosław Walczyk – Prezes Zarządu Fundacji KSK
  6. Marcin Soból – Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
  7. Jacek Czauderna – Prezes Zarządu IGGP
  8. Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
  9. Jan Polcyn – Prezes Zarządu Dora Metal Sp. z o.o.
  10. Maciej Wroński – Członek Zarządu Rational Sp. z o.o.
  11. Wojciech Chojnicki – Prezes Zarządu Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
  12. Marek Uszyński – Dyrektor Operacyjny Stalgast  Sp. z o.o.
  13. Piotr Konieczny – Członek Zarządu NKF Investment Group
  14. Krzysztof Heller – Prezes Zarządu Doha Sp. z o.o.
  15. Krzysztof Szulborski – Prezes Zarządu SKP
  16. Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu PSGiB
  17. Łukasz Konik – Prezes Zarządu PIK
  18. Jacek Jakubczak – Prezes Zarządu SLK
  19. Marcin Socha – Wiceprezes SMKiC
  20. Michał Markowicz – Wiceprezes Fundacji ŚSKiK

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.