Na początku listopada z inicjatywy Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej reprezentanci polskiej gastronomii postanowili wspólnie stanąć w obronie swoich praw i interesów organizując #GASTROPROTEST i serwując CZARNĄ POLEWKĘ DLA RZĄDU RP. Spacer do Urzędów Wojewódzkich odbył się aż w 13 miastach.
W dniu protestu na ręce PREMIERA RZĄDU RP za pośrednictwem Wojewodów KAŻDY UCZESTNIK złożył osobistą Petycję wspierającą Petycje Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej zawierającą poniższe żądania:
1. Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
2. Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
3. Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
4. Fundusz Wsparcia Gastronomii
5. Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
6. Standardy „Bezpieczna Restauracja w epidemii” wg typów lokali
7. Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
8. Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności