Na co zwracać uwagę robiąc zdjęcia dań, a na co robiąc zdjęcia plenerowe czy pokoi, budynku? To kolejne pytanie, na które postara się udzieli odpowiedzi fotograf Jakub Wilczek.
Zanim poznasz odpowiedź na to pytanie, możesz zapoznać się z wcześniejszymi artykułami, w których poruszamy tematykę zdjęć na profile hoteli czy restauracji. Poniżej znajdziesz linki do artykułów.
Czy każdym telefonem da się zrobić ładne zdjęcie?
Czym podrasować zdjęcia i czy warto to robić?
Poza omówionym już sposobem kadrowania, przy fotografowaniu jedzenia musimy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze, w jakich warunkach oświetleniowych fotografujemy. Nie należy mieszać rodzajów światła, tzn. fotografujemy w warunkach naturalnych z wykorzystaniem światła dziennego lub przy świetle sztucznym. Mieszanie tych dwóch rodzajów światła może doprowadzić do zmiany koloru zdjęcia na zbyt niebieskie lub pomarańczowe. Należy pamiętać, że żarówki w pomieszczeniu mogą mieć inną temperaturę barwową niż światło słoneczne. Po drugie, kadrując skupmy się na daniu, a nie na przedmiotach wokół. Powtarzającą się tendencją przy kadrowaniu zdjęć jest usilne umieszczanie na nim wszystkiego co znajduje się na stole, a przecież nie o to chodzi. Naszym zadaniem jest sfotografowanie dania, a nie wszystkiego wokół. Fotografując zbyt dużą ilość przedmiotów odciągamy uwagę od najważniejszego elementu stołu jakim jest danie.
Przy fotografowaniu pomieszczeń również skupiamy się na nie mieszaniu rodzajów światła. Odnosi się to do wszystkich rodzajów zdjęć, gdzie może dojść do łączenia światła dziennego ze sztucznym. Ponadto, przy wykonywaniu zdjęć wnętrz musimy wrócić do tematu „trójpodziału”, który w tym wypadku ma dodatkowe zastosowanie. Linie proste tworzą tutaj „złoty podział”. Fotografując wnętrza linie siatki pozwalają utrzymać równowagę pomiędzy liniami prostymi, które tworzą się np. na złączeniu ścian. Nie trzeba dodawać, że pomieszczenie powinno wyglądać na równe, więc musimy znaleźć chociaż jeden punkt w naszym centralnym prostokącie, który będzie miał pionową linię, która będzie równoległa do pionowych linii tworzących wewnętrzny prostokąt „trójpodziału”. Interesującym wizualnie rozwiązaniem jest również wykorzystanie w aparacie funkcji „szerokiego kąta”. Dzięki temu można pokazać pomieszczenie w całej okazałości, zaś małe pomieszczenia nie sprawią żadnego problemu w czasie fotografowania.
Fotografia plenerowa jest jedynym rodzajem fotografii, gdzie można zapomnieć o konieczności szukania punktu centralnego w „trójpodziale”. Trzeba jedynie zwrócić uwagę, aby zdjęcie miało odniesienie do jakichś linii prostych np. linia pionowa może stworzyć się z drzew lub budynków, które widać w kadrze. Linie poziome może wyznaczać linia horyzontu np. linia morza, drogi, połączenia nieba z ziemią i tak dalej.
Jakub Wilczek, właściciel firmy Memory Lane
www.jakubwilczek.com
IG @jakubwilczekcom
FB www.facebook.com/MemoryLaneJakubWilczek