O zaszczytny tytuł Mistrza rywalizowało tym razem 22 specjalistów w dziedzinie wina z całego kraju. Do finału zakwalifikowali się ostatecznie Maciej Sokołowski (MS-Sommelier), Łukasz Głowacki (Muga) oraz Kamil Wojtasiak (Butchery &Wine).
![](https://www.horecabc.pl/wp-content/uploads/2018/05/33750342_2159299600766426_3835781153994833920_n-600x400.webp)
Trójkę pretendentów w decydującej rozgrywce czekały kilkugodzinne degustacje w ciemno, serwis oraz dobór win do menu. Najlepszy w tej materii okazał się Kamil Wojtasiak, drugie miejsce przypadło w udziale Maciejowi Sokołowskiemu, a na najniższym stopniu podium uplasował się Łukasz Głowacki.
Dla uczestników konkurs był znakomitą sposobnością, aby sprawdzić i rozwinąć swoje kompetencje, a przy tym zobaczyć w akcji kolegów po fachu, zaś publiczność, wśród której znaleźli się przedstawiciele partnerów konkursu, restauratorzy, dziennikarze i zaproszeni goście, otrzymała dodatkowo możliwość skosztowania kalifornijskich win.
Kolejna edycja Mistrzostw Polski Sommelierów odbędzie się za rok. Już teraz zapraszamy jednak do śledzenia aktualności na oficjalnej stronie internetowej organizatora konkursu i spróbowania swoich sił w eliminacjach!