Rzecznik Ministerstwa Zdrowia poinformował, że terminy zdejmowania obostrzeń mogą zostać przesunięte z korzyścią dla przedsiębiorców.
Decyzja taka będzie mogła być rozważona na podstawie danych dotyczących zachorowań w dniach 10-16 maja. Dziś harmonogram zdejmowania zakazów czy ograniczeń działalności wygląda mniej więcej tak, że hotele mogą do przyjmować do 50% gości, restauracje od 15 maja będą mogłby działać w ogródkach gastronomicznych, a od 29 maja także w lokalach, ale z ograniczeniami co do ilości gości w środku.
Rząd rozważa możliwość przesunięcia tych terminów, tak by umożliwić przedsiębiorcom wcześniejszy powrót do „normalnej” działalności. W ostatnich dniach liczba zachorowań spadła niemal dziesięciokrotnie, a to oznacza, że poważnie można myśleć nad takim planem. Kluczowy może okazać się obecny tydzień.
Niestety nikt nie podaje informacji jakich obostrzeń mogłoby dotyczyć decyzje o zmianie terminów, ani jakie branże mogą na nie liczyć. Pozostaje zatem obserwować codzienne dane o ilości zakażeń i liczyć, ze rząd czym prędzej ogłosi swoje decyzje, ewentualnie rozwieje nadzieje. Każda informacja wpływająca na funkcjonowanie branży hotelowej, gastronomicznej czy eventowej jest o tyle ważna, że przedsiębiorcy będą mieli wiedzą jak planować swoje działania i jakie w związku z tym robić inwestycje.