Od 15 maja gastronomia będzie mogła świadczyć swoje usługi w ogródkach. Nie każdy ma taką możliwość, ale z pomocą przychodzi kreatywność. Restauracje w centrach handlowych mogłyby otworzyć swoje ogródki na ostatnich piętrach parkingów.
Jak podaje serwis Money.pl Polska Rada Centrów Handlowych skierowała w tej sprawie list do największych galerii handlowych w Polsce.
„Zachęcamy do wsparcia gastronomii w przygotowaniu miejsc do konsumpcji na zewnątrz oraz rozważenie możliwości zorganizowania nowych ogródków zewnętrznych” – takie informacje płyną ze wspomnianego listu.
Rada wskazuje kilka pomysłów na zorganizowanie takich miejsc, w których mogłyby stanąć ogródki restauracyjne i tym samym można by pomóc najemcom z branży gastronomicznej. Idealne miejsca to tereny zielone i utwardzone, zlokalizowana na terenach przyległych. Cześć z nich z powodzeniem mogłaby przeznaczyć miejsce na terenach parkingów, szczególnie tych wielopiętrowych, gdzie ogródki mogłyby stanąć na ostatniej kondygnacji i być świetną atrakcją dla gości.
Polska Rada Centrów Handlowych apeluje przy okazji do wszystkich galerii, aby przestrzegać reżimu sanitarnego i przygotować się zgodnie z przepisami i wytycznymi Sanepidu do prowadzenia tego typu działalności.