Drewniane sztućce w dużej sieciówce

0
1200

Od lipca 2021 roku we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce dostępne są wyłącznie drewniane sztućce. Zmiana ta przełoży się na redukcję plastiku o dodatkowe 220 ton rocznie. To kolejny element długofalowej strategii mającej na celu zamknięcie obiegu poprzez odpowiedni dobór surowców, właściwą segregację oraz ich recykling.

McDonald’s w Polsce to ponad 470 restauracji prowadzonych głównie przez lokalnych przedsiębiorców. Tylko w 2019 roku zamówienia w lokalach pod złotymi łukami złożyło ponad 300 mln gości. Przy takiej skali każda, nawet pozornie niewielka zmiana, ma realny wpływ na otoczenie, w tym na środowisko.

McDonald’s od 2018 roku realizuje długofalową strategię, która zakłada działania na rzecz ochrony klimatu w wielu obszarach. Kluczowym celem jest ograniczenie wpływu restauracji na środowisko poprzez zamknięcie obiegu. Właściwy dobór surowców, z których powstają opakowania, to początek tego procesu. Firma zobowiązała się, że do 2025 roku będzie korzystać wyłącznie z opakowań wytworzonych z surowców odnawialnych, pochodzących z recyklingu lub ze źródeł certyfikowanych, a wszystkie opakowania, z których korzystają goście w restauracjach McDonald’s będą poddawane recyklingowi.

Sieć sukcesywnie dąży do zastąpienia plastikowych opakowań bardziej ekologicznymi odpowiednikami. Obecnie aż 70% odpadów w restauracjach to papier, który jest surowcem nadającym się do recyklingu. Od stycznia 2020 roku goście McDonald’s w Polsce mogą korzystać wyłącznie z papierowych słomek i opakowań do lodów McFlurry®. Tylko w ubiegłym roku, dzięki tej zmianie zredukowano zużycie plastiku o 90 ton, co stanowi równowartość 1,5 mln plastikowych butelek.

W tym roku sieć wymieniła również kubki do shaków (co przekłada się na redukcję plastiku o ok. 280 ton rocznie) oraz miski do sałatek (redukcja 170 ton) na ich papierowe odpowiedniki. Kolejnym ważnym krokiem jest wymiana jednorazowych sztućców na drewniane. Tylko w 2019 roku w restauracjach w Polsce wydano ich aż 60 mln – w tym łyżeczek do kaw i deserów, czy noży i widelców do sałatek. Zmiana, którą sieć sukcesywnie wprowadzała od czerwca tego roku, ograniczy zużycie plastiku o kolejne 220 tony. W sumie tylko w tym roku McDonald’s ograniczył zużycie plastiku o 835 ton. Obecnie opakowania plastikowe stanowią tylko 5% wszystkich dostępnych w restauracjach.

We wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce dostępne są kosze umożliwiacie segregację śmieci przez gości sieci. Dzięki selekcji opadów możliwe jest odpowiednie rozdzielenie frakcji odpadów i przekazanie ich do recyklingu. Na początku 2020 roku McDonald’s w Polsce nawiązał współpracę z lokalną firmą Miklan-Ryza, zajmującą się przetwarzaniem odpadów poprzez odzyskiwanie włókien papierniczych z makulatury. Wprowadzenie opakowań papierowych oraz umożliwienie segregacji odpadów przez gości restauracji pozwala odzyskać włókna papierowe z 70% odpadów McDonald’s w celu ponownego przetworzenia.

Obecnie w ponad 130 restauracjach dostępne są ręczniki papierowe, które powstały z opakowań restauracyjnych poddanych recyclingowi. Do końca tego roku proces zostanie wdrożony w 386 restauracjach. Oznacza to, że zdecydowana większość odpadów McDonald’s, będzie poddawana recyklingowi i przetwarzana na produkty, które z powrotem trafią do restauracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.