2 września br. w warszawskiej Scenie Relax odbyła się X jubileuszowa Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” będąca zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”.
Wręczono 58 statuetek, w tym przyznano 16 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 300 restauracji, ponad 1 090 z nich uczestniczyło w akcji, 365 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca.
Fundacja WIP zorganizowała już po raz dziesiąty akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Tegoroczna edycja jak co roku przebiegała pod hasłem „Wrócę tu!”. Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia polska i staropolska, śródziemnomorska, międzynarodowa, orientalna oraz stek house. Konkurs przebiegał pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).
Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo – Mistrzowskie w zawodzie kucharz, miłośnik i propagator kuchni regionalnych oraz organizator konkursów i eventów kulinarnych. W tym roku po raz pierwszy przyznane zostały specjalne wyróżnienia TOP MARKI ZŁOTEGO WIDELCA 2021. Otrzymały je restauracje, które nieustannie dbają o najwyższy poziom serwowanych dań oraz o obsługę klienta:
RESTAURANT & BAR N31 by ROBERT SOWA z Warszawy, restauracja AKADEMIA z Warszawy, restauracja POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA, ELIXIR RESTAURANT BY DOM WÓDKI oraz restauracja STARY DOM z Warszawy, restauracja WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER z Pabianic i restauracja CARRY KING z Piaseczna.
Nagrodę specjalną dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2021 roku, którą otrzymał Marcin Szukaj szef kuchni restauracji KUCHNIA by Marcin Szukaj z Bydgoszczy.
Restauracji ROXX WARSAW przyznano nagrodę GASTRONOMICZNY DEBIUT 2021 ROKU, natomiast restauracja U WIENIAWY z Warszawy otrzymała tytuł GASTRONOMICZNY KONCEPT 2021 ROKU STAKUCHNIA OFICERSKA. Najlepszą restauracją regionalną w Polsce w tym roku została MAŁA CEGIELNIA z Mieszewa. Restauracja WOŁAWINA z Wrocławia otrzymała tytuł NAJLEPSZY STEAK HOUSE W POLSCE 2021 ROKU. Cukiernią Roku 2021 w Polsce mianowano Cukiernię PAWLOVA z Poznania. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę WOLSKI CATERING by SOUL FOOD BISTRO z Piotrkowa Trybunalskiego – CATERINGOWA FIRMA ROKU 2021, SPOKO BOX z Warszawy – CATERING DIETETYCZNY 2021 ROKU oraz BANGLOB z Gdyni – NAJLEPSZY CATERING NA POMORZU 2021 ROKU. Statuetkę w kategorii FRANCZYZA 2021 ROKU otrzymała firma AMRIT JOY.
– Jestem niezwykle dumny, że już po raz dziesiąty mogliśmy wyróżnić i nagrodzić tak wiele wspaniałych miejsc na kulinarnej mapie Polski. Akcja „Polska od Kuchni” od dziesięciu lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a dzisiejsza jubileuszowa gala dowiodła, że taki ranking w branży gastronomicznej jest niezwykle potrzebny. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu. Nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata – podkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA i POLDKA OD KUCHNI, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.
Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje.
Członkowie jury oceniali lokale na formularzach oceny, na podstawie których Kapituła dokonała ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.
LAUREACI 2021 – WRĘCZONO 58 ZŁOTYCH WIDELCÓW, W TYM 16 NAGRÓD SPECJALNYCH:
NOWY AMBASADOR MARKI 2021
KRZYSZTOF SZULBORSKI – PREZES STOWARZYSZENIA KUCHARZY POLSKICH
TOP MARKI ZŁOTEGO WIDELCA 2021
RESTAURANT & BAR N31 by ROBERT SOWA WARSZAWA
RESTAURACJA AKADEMIA WARSZAWA
RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA
ELIXIR RESTAURANT BY DOM WÓDKI WARSZAWA
RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER PABIANICE
RESTAURACJA CURRY KING PIASECZNO
SZEF KUCHNI 2021 ROKU W POLSCE
MARCIN SZUKAJ SZEF KUCHNI RESTAURACJI Kuchnia by Marcin Szukaj w Bydgoszczy
GASTRONOMICZNY DEBIUT 2021 ROKU
RESTAURACJA ROXX WARSAW
GASTRONOMICZNY KONCEPT 2021 ROKU
KUCHNIA OFICERSKA RESTAURACJA U WIENIAWY WARSZAWA
NAJLEPSZY STEAK HOUSE W POLSCE 2021 ROKU
RESTAURACJA WOŁAWINA WROCŁAW
NAJLEPSZA RESTAURACJA REGIONALNA W POLSCE 2021 ROKU
RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA MISZEWO
NAJLEPSZA CUKIERNIA W POLSCE 2021 ROKU
CUKIERNIA PAWLOVA POZNAŃ
CATERINGOWA FIRMA 2021 ROKU
WOLSKI CATERING by SOUL FOOD BISTRO PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
CATERING DIETETYCZNY 2021 ROKU
SPOKO BOX WARSZAWA
NAJLEPSZY CATERING NA POMORZU 2021 ROKU
BANGLOB GDYNIA
KATEGORIA: FRANCZYZA ROKU 2021
AMRIT JOY WARSZAWA
KATEGORIA: RESTAURACJA AUTORSKA
RESTAURACJA KUCHNIA by Marcin Szukaj z Bydgoszczy
RESTAURACJA NOVA NOWA WIEŚ PASŁĘK
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK
KATEGORIA: RESTAURACJE HOTELOWE
RESTAURACJA SOPHIE & SUSANNE TALARIA RESTORT&SPA
RESTAURACJA HOTEL ZŁOTY GROŃ ISTEBNA
RESTAURACJA HOTEL SULBIN GARWOLIN
RESTAURACJA HOTEL MAZOVIA NOWY DWÓR MAZOWIECKI
RESTAURACJA OMEGA HOTEL OLSZTYN
RESTAURACJA MIODOWA KORONA – HOTEL
RESTAURACJA KALISZKI DWÓR BIAŁA PISKA
RESTAURACJA HOTEL GOŚCINIEC POD LASEM GRABOWCE DOLNE NOWODWÓR
GOŚCINIEC SŁUPSKI RESTAURANT & ROOMS BYDLINO
RESTAURACJA PIĄTE PIĘTRO WEJHEROWO
RESTAURACJA WILLA FILIKS KAZIMIERZ DOLNY
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN
KATEGORIA: KUCHNIA POLSKA I STAROPOLSKA
RESTAURACJA & BAR ŚWIĘTOSZEK TARTUFFE WARSZAWA
RESTAURACJA & BAR BUBBLES WARSZAWA
RESTAURACJA STARY DOM WARSZAWA
RESTAURACJA OBERŻA POD CZERWONYM WIEPRZEM WARSZAWA
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
RESTAURACJA ZAJAZD PLAN TOMASZÓW MAZOWIECKI
KATEGORIA: BARY, BISTRO
RESTAURACJA BURSZTYNOWA BISTRO WARSZAWA
RESTAURACJA MENU BISTRO WARSZAWA
RESTAURACJA MAŁE MORZE WŁADYSŁAWOWO
KRUCZA COKTAIL BAR WARSZAWA
ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO BIAŁYSTOK
RESTAURACJA REJCZEL KREWETKI I WINO WARSZAWA
KATEGORIA: STEK HOUSE
RESTAURACJA BRITISH BULLDOG PUB in LONDON STEAK HOUSE WARSZAWA
RESTAURACJA BEEF AND PEPPER STEK HOUSE WARSZAWA
KATEGORIA: KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RESTAURACJA SOWA BYDGOSZCZ
RESTAURACJA PIZZA WORKSHOP WARSZAWA
KATEGORIA: KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA BORODINO MODLIN
RESTAURACJA BORECZNA MICHAŁKOWA
RESTAURANT & COCKTAIL BAR „POD PAPUGAMI” WROCŁAW
RESTAURACJA FUTURE & WINE WARSZAWA
RESTAURACJA „WINO I GRONO” ZIELONA GÓRA
RESTAURACJA JABŁONA POWIDZ
KATEGORIA: KUCHNIA ORIENTALNA
RESTAURACJA TUK TUK WARSZAWA
RESTAURACJA AMBASADA SMAKU MADE IN VIETNAM WARSZAWA
RESTAURACJA MUSI SUSHI LUBLIN
RESTAURACJA SOULSET – RAMEN & SUSHI & BURGER WARSZAWA
RESTAURACJA TAJSKIE POLE WIĄZOWNA