Czy wiesz, że kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie? Mieszkańcy naszego globu wypijają około 400 miliardów filiżanek kawy rocznie! Z artykułu dowiesz się, co odróżnia macchiato od americano, czy cappuccino od latte macciato.
Jeśli czytasz ten artykuł, to raczej jesteś jednym z nich i na pewno masz swój ulubiony napój kawowy. Jaką kawą zaczynasz swój dzień? Mocną i aromatyczną filiżanką espresso czy może kubkiem łagodnej latte? A może w twoim porannym menu króluje caffe mocha? Kawa może być podawana na wiele sposobów.
Kawy czarne
Charles-Maurice de Talleyrand, francuski dyplomata i polityk mawiał, że: „Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość.” 😊 Ze względu na sposób parzenia kawy istnieje kilka jej odmian.
Espresso
Aromatyczna i mocna esencja kawowa powstająca pod ciśnieniem z 25 ml wody i 6.5 do 9 g drobno zmielonej kawy. Na powierzchni idealnie przygotowanego espresso znajduje się cienka warstwa kawowej pianki, tzw. crema. Espresso jest bazą dla niemal wszystkich innych napojów kawowych.
Ristretto
Dużo kawy, mało wody – parzymy jak klasyczne espresso, ale wykorzystujemy tylko połowę klasycznej ilości wody, czyli ok. 15 ml. Dzięki temu uzyskujemy bardzo intensywny napar.
Espresso dopio
„Doppio” oznacza podwójny, jest to zatem espresso z podwójnej ilości kawy – ok. 14 g oraz ok. 50 ml wody.
Lungo
To pojedyncze lub podwójne espresso z większą ilością wody, ok. 130 do 170 mililitrów.
Americano
Jak głosi anegdota nazwa kawy wywodzi się od stylu picia kawy przez amerykańskich żołnierzy stacjonujących we Włoszech podczas II wojny światowej. Mieli oni w zwyczaju pić rozcieńczone włoskie espresso, ponieważ same w sobie było ono dla nich zbyt mocne – dlatego właśnie Włosi nazwali napój „Americano”. To rodzaj kawy najbardziej zbliżony do napoju, który Polacy tradycyjnie nazywają czarną kawą. Może być zrobione z espresso i wody w proporcji pół na pół lub trochę słabsze: ⅓ espresso na ⅔ wody.
Romano
Ten rodzaj kawy to nic innego jak espresso z dodatkiem kawałka skórki cytrynowej lub kilku kropel soku z cytryny. Uzyskujemy dzięki temu interesujący, orzeźwiający smak.
Caffe corretto
Espresso z ok. 5 ml alkoholu doskonale rozgrzeje w chłodny wieczór. Oryginalnie dodaje się grappę, jednak w różnych regionach Włoch serwuje się ją z różnymi alkoholami.
Kawa po irlandzku
Popularna Irish coffee to espresso z dodatkiem podgrzanej whisky, brązowego cukru oraz bitej śmietany.
Kawa po wiedeńsku
Ten rodzaj kawy rodem z Wiednia przeznaczony jest dla amatorów słodkich napojów. Składa się z filiżanki espresso lub mocnej czarnej kawy i bitej śmietany.
Kawy z mlekiem
Cappuccino
Ulubiony napój Włochów, którzy piją go zazwyczaj w porze śniadaniowej, najpóźniej do godziny 11.00. Dlaczego? Głównie ze względu na dużą zawartość mleka: w składzie cappuccino znajduje się 125 ml spienionego mleka i 25 ml espresso. Całość wieńczy pyszna kremowa pianka.
Napój swoją nazwę zawdzięcza twórcom czyli zakonowi kapucynów (cappuccini) i nawiązuje do ich brązowych habitów.
Caffé latte
Ten napój przygotowywany jest z jednej porcji espresso i dwóch porcji spienionego mleka. Charakteryzuje się grubą warstwą lekkiej pianki mlecznej i często podaje się go z dodatkiem ulubionych syropów, na przykład karmelowego lub migdałowego.
Flat white
To kawa mleczna bez pianki. Ze względu na proporcje: pół na pół espresso i pełnotłuste mleko -jest od latte mocniejsza i bardziej kremowa.
Macchiato
Ten rodzaj kawy to espresso dosłownie „poplamione” 1-2 łyżeczkami spienionego mleka, które ma odrobinę osłodzić smak czarnej kawy.
Latte Macchiato
To napój typowo mleczny składający się z ok ¾ mleka oraz ¼ espresso. Charakterystyczny dla tego rodzaju kawy jest jej trzywarstwowy podział. Dolną warstwę stanowi gorące mleko, w środku porcja espresso, a górna warstwa to mleczna pianka.
Mocha
To po prostu latte wzbogacone o czekoladę dodawaną do espresso z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej. Niezbędnym dodatkiem do tego napoju jest bita śmietana oraz posypka.
Kawy na zimno
Freddo
Kawa freddo to nic innego, jak espresso na zimno („freddo” z włoskiego oznacza „zimny”). Napój ten możemy przygotować na kilka sposobów: najprostszy to podanie wystudzonego naparu, można też dodać kilka kostek lodu do gorącego espresso. Jednak najpopularniejszy sposób to przelanie espresso do shakera wypełnionego kostkami lodu i mocno potrząsanie. Podaje się ją z delikatnie podgrzanym mlekiem.
Café frappe
Ten rodzaj napoju kawowego wywodzi się z Grecji. Do jego przygotowania potrzebujemy kawy rozpuszczalnej lub klasycznego espresso, mleka oraz kostek lodu. Składniki miksujemy do uzyskania piany.
Dalgona Coffee – kawa po koreańsku
Ostatni krzyk mody w świecie kawy! Została wymyślona w czasach pandemii covid-19. Influencerzy z całego świata zachwycili się nią ponieważ jest nie tylko pyszna, ale i fotogeniczna – zdjęcia Dalgona Coffee zawojowały Social Media. Jej bazą jest kawa rozpuszczalna, cukier, mleko i zimna woda w odpowiednich proporcjach. Suchą kawę blenduje się razem z cukrem i zimną wodą tak, aby wyszła jednolita i gęsta masa. Do szklanki wlewamy mleko i nakładamy gęstą masę. Przed wypiciem warto zrobić fotkę i wrzucić na Instagram. 😊
Pyszną kawę zarówno espresso jak i cappuccino czy macchiato można kupić w coffe barach oraz na stacjach paliw, które serwują kawę z profesjonalnych ekspresów światowych marek. Jednym z dystrybutorów takich urządzeń jest firma Best Company Solutions, która od lat zapewnia najlepsze na rynku produkty i rozwiązania wspierające rozwój polskiej gastronomii.
Partnerem cyklu „Kawowe historie” jest Best Company Solutions Sp. z o.o.
www.best-cs.pl