Gorzowskie restauracje największymi wygranymi konkursu w Pułtusku

0
1678
W minioną sobotę w gościnnych progach Hotelu Zamek Pułtusk odbyła się jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Aż dwa z trzech miejsc na podium przypadły przedstawicielom restauracji z Gorzowa Wielkopolskiego.

Głównym pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Lord w Warszawie. Wydarzenie odbywa się co roku przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Organizatorzy zapraszają do udziału zwłaszcza uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski.

Uczestnicy tegorocznej rywalizacji konkursowej mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub gorącą oraz danie główne. W tej pierwszej kategorii musieli wykorzystać filet z miętusa oraz jogurt naturalny, a w drugiej udziec z sarny oraz borowika. Z tym zadaniem najlepiej poradzili sobie kucharze z Hotelu Fado w Gorzowie Wielkopolskim. Przedstawiciele Restauracji Pasja z tego samego miasta stanęli na najniższym stopniu podium, a tuż przed nimi uplasowała się Restauracja Amarylis z Krakowa.

Warto również nadmienić, iż zwycięzcy konkursu w kategorii profesjonaliści – Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański – otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się w dniach 2-3 października w Poznaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.