Arkadiusz Kurowski z warszawskiej restauracji Flaming & Co. jest zwycięzcą kolejnego konkursu regionalnego Grand Prix organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Gdańsku w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.
W konkursie przeprowadzonym w ostatnią niedzielę w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto wystartowało 10 sommelierów. Zadania eliminacyjne skupiały się na degustacji w ciemno i opisywaniu win takich, jak:
Zinfandel, Confident, Lodi, California, USA 2020
Crozes Hermitage, Victor Berard, Dolina Rodanu, Francja 2019
Riesling Trocken Kloster Ererbach, Rheinagu, Niemcy 2020
Muscadet Serve et Maine Sur Lie Les Roches Noires, Dolina Loary, Francja 2020
Chardonnay Resreva Privada Conde Jose, Chile 2021
Sainte Victorie, Chateau de la Galiniere, Prowansja, Francja 2021
Rives & Terrasses, Tavel, Francja 2020
Pinot Grigio Rose, Mezzacorona, Vigneti delle Dolomiti, Włochy 2020
W przypadku każdego wina zawodnicy musieli zdefiniować kraj pochodzenia, region, apelację, rocznik i szczep lub szczepy, z jakich zostało zrobione. Dwa zadania dotyczyły także mocnych alkoholi: tequili, grappy, jasnego rumu, wódki młody ziemniak, ciemnego rumu, single malt i irlandzkiej whisky.
W finale w ramach degustacji w ciemno zawodnicy mieli rozpoznać i opisać porto ruby, marsalę rubino i maderę bual, a także precyzyjnie rozlać do kieliszków butelkę cavy magnum.
Partnerami konkursu byli Wina z Tejo (partner główny, fundujący nagrodę dla zwycięzcy) oraz Bodegas Ximenes Spinola, Wineland, Winnica Turnau, Piwnice Półtorak. Wsparcie techniczne zapewnił Vestofrost.
Kolejne i ostatnie regionalne zawody sommelierskie Grand Prix odbędą się 4-5 listopada w Szczecinie, a już 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.