Nie żyje twórca przepisu na kurczaka tikka masala – Ali Ahmed Aslam

0
1517
Fot. Facebook / Shish Mahal

Ali Ahmed Aslam, restaurator i kucharz, którego uważa się za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala, zmarł w wieku 77 lat w Glasgow.

O śmierci Ali Ahmeda Aslama poinformowała na facebookowym profilu restauracja Shish Mahal w Glasgow, której był właścicielem. Kucharz zmarł 19 grudnia. Dodatkowo powiadomiono, że w związku z tą przykrą sytuacją, jego lokal pozostanie zamknięty przez 48 godzin. Pogrzeb restauratora odbył się w we wtorek. Natomiast w środę – 21 grudnia – informacja o śmierci Ali Ahmeda Alama pojawiła się w największych brytyjskich mediach.

Aslam urodził się w Pakistanie, jednak jeszcze kiedy był małym chłopcem, przeprowadził się ze swoją rodziną do Glasgow. W 1964 roku otworzył tam własną restaurację – Shish Mahal.

Restauracja była jego życiem – mówi siostrzeniec Ali Ahmeda Aslama.

Kucharz uważany jest na świecie za twórcę znanego przepisu na kurczaka tikka masala. W wywiadzie dla Agence France-Presse, Aslam opowiedział kiedyś historię powstania słynnego przepisu. Okazuje się, że kiedy w połowie lat 70. jeden z klientów jego restauracji poprosił o sos do swojego kurczaka, bo był za suchy, Aslam zdecydował się na dodanie do niego sosu śmietanowego z pomidorami. To był właśnie początek kurczaka tikka, który stał się tradycyjnym daniem kuchni indyjskiej.

– To danie przygotowane według gustu naszych klientów. Zwykle nie zamawiają oni pikantnych potraw, dlatego podajemy je z jogurtem i śmietaną – wyjaśniał Aslam.

Nie trzeba było długo czekać, aby kurczak tikka masala podbił podniebienia ludzi na całym świecie. Początkowo zawitał w ofercie brytyjskich restauracji, ale z czasem pojawiał się także w innych krajach.

Mimo, że za oficjalnego twórcę tej potrawy uważa się Ali Ahmeda Aslama, to pochodzenie przepisu na kurczaka tikka masala nie jest pewne. Jego autorstwo przypisuje sobie wielu kucharzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.