Ali Ahmed Aslam, restaurator i kucharz, którego uważa się za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala, zmarł w wieku 77 lat w Glasgow.
O śmierci Ali Ahmeda Aslama poinformowała na facebookowym profilu restauracja Shish Mahal w Glasgow, której był właścicielem. Kucharz zmarł 19 grudnia. Dodatkowo powiadomiono, że w związku z tą przykrą sytuacją, jego lokal pozostanie zamknięty przez 48 godzin. Pogrzeb restauratora odbył się w we wtorek. Natomiast w środę – 21 grudnia – informacja o śmierci Ali Ahmeda Alama pojawiła się w największych brytyjskich mediach.
Aslam urodził się w Pakistanie, jednak jeszcze kiedy był małym chłopcem, przeprowadził się ze swoją rodziną do Glasgow. W 1964 roku otworzył tam własną restaurację – Shish Mahal.
– Restauracja była jego życiem – mówi siostrzeniec Ali Ahmeda Aslama.
Kucharz uważany jest na świecie za twórcę znanego przepisu na kurczaka tikka masala. W wywiadzie dla Agence France-Presse, Aslam opowiedział kiedyś historię powstania słynnego przepisu. Okazuje się, że kiedy w połowie lat 70. jeden z klientów jego restauracji poprosił o sos do swojego kurczaka, bo był za suchy, Aslam zdecydował się na dodanie do niego sosu śmietanowego z pomidorami. To był właśnie początek kurczaka tikka, który stał się tradycyjnym daniem kuchni indyjskiej.
– To danie przygotowane według gustu naszych klientów. Zwykle nie zamawiają oni pikantnych potraw, dlatego podajemy je z jogurtem i śmietaną – wyjaśniał Aslam.
Nie trzeba było długo czekać, aby kurczak tikka masala podbił podniebienia ludzi na całym świecie. Początkowo zawitał w ofercie brytyjskich restauracji, ale z czasem pojawiał się także w innych krajach.
Mimo, że za oficjalnego twórcę tej potrawy uważa się Ali Ahmeda Aslama, to pochodzenie przepisu na kurczaka tikka masala nie jest pewne. Jego autorstwo przypisuje sobie wielu kucharzy.