Edycja 2023 Przewodnika MICHELIN Polska prezentuje 22 nowe restauracje. Ogółem, w przewodniku zalecanych jest 49 miejsc w Polsce: 18 w Krakowie, 11 w Poznaniu, 1 w Kościelisku oraz 19 w Warszawie.
Bottiglieria 1881 z Krakowa stała się pierwszą w historii Polski restauracją z dwiema gwiazdkami MICHELIN, awansując ze swojego wcześniejszego statusu jednej gwiazdki. Bottiglieria 1881 jest znanym miejscem dla miłośników kulinariów, gdzie można na żywo obserwować pracę kuchni. Menu restauracji charakteryzują skromne opisy, takie jak 'Ryba i groszek’ czy 'Wiejska wieprzowina’, które jednak skrywają za sobą złożoność smaków i artystyczne podejście do gotowania.
Do przewodnika dołączają także dwie nowe restauracje z jedną gwiazdką MICHELIN. Pierwsza z nich, Muga, zlokalizowana jest w Poznaniu. Ta formalna i profesjonalnie prowadzona restauracja funkcjonuje od 2014 roku na parterze eleganckiego budynku mieszkalnego. Jej kuchnia wyróżnia się głębią, elegancją, finezją i równowagą, co przejawia się w danach takich jak przegrzebki z morską sałatą i quinoa czy pieczona kaczka z burakiem i dzikim bzu.
Drugą restauracją z jedną gwiazdką jest warszawska NUTA, prowadzona przez doświadczonego szefa kuchni i restauratora Andreę Camastrę. Poprzednia restauracja Camastry, 'Senses’, nie przetrwała pandemii, ale szef kuchni powrócił na scenę gastronomiczną z nowym projektem. NUTA łączy smaki z całej Polski z włoskim dziedzictwem szefa kuchni oraz jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej.
Przewodnik 2023 zwraca uwagę także na sześć nowych restauracji Bib Gourmand, które oferują dobrą kuchnię w przystępnej cenie. Wśród nich znajduje się MOLÁM w Krakowie, który serwuje kuchnię tajską, Fromażeria w Poznaniu, miejsce idealne dla miłośników serów, oraz TU.REStAURANT, zlokalizowany również w Poznaniu, o nowoczesnym menu inspirowanym kuchnią europejską. W Warszawie, nowymi restauracjami Bib Gourmand są Koneser Grill, specjalizujący się w stekach i usytuowany w starym zakładzie wódczanym, Le Braci, intymna restauracja włoska oraz Kieliszki na Próżnej, oferująca solidne potrawy i szeroką listę win.
Pełna selekcja Przewodnika MICHELIN Polska 2023 jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika MICHELIN.
RESTAURACJA | MIASTO | WYRÓŻNIENIE |
Bottiglieria 1881 | Kraków | ** |
Muga | Poznań | * |
NUTA | Warszawa | * |
alewino | Warszawa | Bib Gourmand |
Fromażeria | Poznań | Bib Gourmand |
Kieliszki na Próżnej | Warszawa | Bib Gourmand |
Koneser Grill | Warszawa | Bib Gourmand |
Le Braci | Warszawa | Bib Gourmand |
MOLÁM | Kraków | Bib Gourmand |
TU.REStAURANT | Poznań | Bib Gourmand |
62 Bar & Restaurant | Poznań | rekomendacja |
A nóż widelec | Poznań | rekomendacja |
Albertina | Kraków | rekomendacja |
Amarylis | Kraków | rekomendacja |
Artesse | Kraków | rekomendacja |
Bez Gwiazdek | Warszawa | rekomendacja |
Butchery & Wine | Warszawa | rekomendacja |
Concept 13 | Warszawa | rekomendacja |
Copernicus | Kraków | rekomendacja |
Delicja | Poznań | rekomendacja |
Dyletanci | Warszawa | rekomendacja |
elixir by Dom Wódki | Warszawa | rekomendacja |
Epoka | Warszawa | rekomendacja |
Europejski Grill | Warszawa | rekomendacja |
Farina | Kraków | rekomendacja |
Filipa 18 | Kraków | rekomendacja |
Fiorentina | Kraków | rekomendacja |
Giewont | Kościelisko | rekomendacja |
Hana Sushi | Kraków | rekomendacja |
Hub.praga | Warszawa | rekomendacja |
Karakter | Kraków | rekomendacja |
Kogel Mogel | Kraków | rekomendacja |
Kontakt | Warszawa | rekomendacja |
Muzealna | Warszawa | rekomendacja |
Nobu Warsaw | Warszawa | rekomendacja |
Nolita | Warszawa | rekomendacja |
NOOKS | Poznań | rekomendacja |
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak | Kraków | rekomendacja |
Papavero | Poznań | rekomendacja |
Pod Nosem | Kraków | rekomendacja |
Pod Różą | Kraków | rekomendacja |
Rozbrat 20 | Warszawa | rekomendacja |
SPOT. | Poznań | rekomendacja |
Szara | Kraków | rekomendacja |
Szóstka | Warszawa | rekomendacja |
The Time | Poznań | rekomendacja |
ZaKładka | Kraków | rekomendacja |
Zazie | Kraków | rekomendacja |
Zen On | Poznań | rekomendacja |