7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024 w Stuttgarcie. Reprezentacja Polski, pod kierownictwem kapitana Bartosza Petera i managera Sebastiana Krauzowicza, zdobyła jeden złoty medal oraz dwa srebrne w różnych kategoriach konkursowych.
W kategorii Restaurant of Nations polska drużyna zaprezentowała trzy dania dla ponad 100 gości, natomiast w kategorii Chef’s Table przygotowała od podstaw rozbudowane menu dla 12 osób. Zawodnicy z Polski serwowali między innymi troć fiordową z sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, danie główne z gotowanej piersi z kurczaka oraz deser z musu waniliowego z jagodami.
Weronika Gurynow z Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art, kontynuując swoją zwycięską passę z 2022 roku.
Ocena na Olimpiadzie Kulinarnej opierała się na kryteriach takich jak smak, konsystencja, jakość składników, technika wykonania, symetria, zapach oraz temperatura dania i talerza.
Sponsorem polskiej kadry były Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, które wspierają rozwój branży gastronomicznej i zawodowy kucharzy. Przygotowania do konkursu odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet z wykorzystaniem sprzętu najnowszej generacji oraz produktów z hali Selgros Warszawa-Piaseczno.