Maria Lech zwyciężczynią konkursu Chefs en Or

0
451
Fot. Materiały prasowe

Maria Lech została laureatką konkursu „Chefs en Or – Polska Edycja”, który odbył się 24 kwietnia. Konkurs zgromadził dziesięciu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. 

Maria Lech jest uczennicą Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Tematem finałowego wyzwania było przygotowanie dania z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów, gdzie uczestnicy oceniani byli zarówno pod względem kreatywności, jak i precyzji w przyrządzaniu sześciu porcji o maksymalnej wadze 180 gramów każda, w czasie nie przekraczającym 90 minut.

W skład jury weszli eksperci o uznanej renomie: Tomasz Ziółkowski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasz Wódz – trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Weronika Gurynow – zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie w 2024 roku, oraz Bartosz Peter z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, pełniący rolę przewodniczącego jury.

Zwycięskie danie Marii Lech uzupełniało purée z marchewki i szparagów grillowane na winie z sosem demi glace oraz krokiecik ziemniaczany z farszem pieczarkowo-truflowym.

Michał Świątkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie zajął drugie miejsce, prezentując danie inspirowane smakami wschodu, w tym pierożek gyoza z farszem z polędwiczki wieprzowej, ozdobiony cebulą dymką. Na jego talerzu znalazła się także polędwica z ziołami i aromatyzowanym czosnkiem, pieczarki w glazurze oraz babka szparagowa z serem kozim, orzechami nerkowca i sosem wieprzowym.

Trzecie miejsce zajęła Jadwiga Gan z Publicznej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu, która przygotowała danie na bazie polędwicy wieprzowej w glazurze jabłkowej z blanszowanymi szparagami, pesto z czosnku niedźwiedziego oraz młodymi ziemniakami z palonym masłem, tymiankiem, czosnkiem i pieczarkami.

Jury pozytywnie oceniło występy konkursowe uczestników, podkreślając prostotę, z jaką niektórzy podszedł do obowiązkowych składników. Techniki kulinarnie zastosowane przez studentów zostały wyróżnione za czystość, schludność i precyzję techniczną. Zwrócono również uwagę na interesujące połączenia smakowe, takie jak zimny sorbet pomarańczowy z polędwiczką i puree z pieczarek.

Młodzi kucharze wyrazili zadowolenie z przebiegu konkursu i zdobytego doświadczenia, a wielu z nich zapowiada już przygotowania do przyszłych zmagań.

Maria Lech oraz jej szkoła otrzymały specjalne nagrody, w tym nagrodę finansową w wysokości 3000 zł, staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz pakiet trzech szkoleń dla szkoły i bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros. Pozostali finaliści oraz ich szkoły również otrzymali atrakcyjne nagrody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.