Roślinniejemy to kampania Stowarzyszenia Otwarte Klatki, której ideą jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. W projekcie uczestniczą nie tylko przedstawiciele branży spożywczej, ale także mediów branżowych i lifestyle’owych.
Dlaczego wydarzenie skierowane jest do branży spożywczej?
57,8% Polaków rozważa ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych. W raporcie opracowanym przez Happy Cow w 2017 roku, Warszawa została uznana za jedno z najbardziej przyjaznych dla wegan i wegetarian miast, odnotowując jednocześnie największy przyrost roślinnych restauracji. Na rynku pojawiają się nowe firmy i nowe produkty oferujące alternatywy do tradycyjnych źródeł białka.
To najlepszy moment, żeby wykorzystać wzrost popularności diety roślinnej. Inicjatorom kampanii zależy, by firmy mądrze odpowiadały na zmieniające się potrzeby konsumentów, a pyszne roślinne produkty pojawiały się na półkach sklepowych – z korzyścią dla przedsiębiorców, konsumentów i środowiska. Wydarzenie będzie pierwszym w Polsce spotkaniem innowatorów dostrzegających potencjał roślinnych produktów.
Warszawa jest 3. miastem na świecie wśród najprzyjaźniejszych miast dla wegan.#Weganie #Warszawa #Mazowsze #Polskahttps://t.co/MRvfZ1hmP8 pic.twitter.com/CNcFwAl11G
— Warszawa.pl (@wwwwarszawapl) August 19, 2017
Podczas Plant-Powered Perspectives liderom branży spożywczej zaprezentowany zostanie potencjał produktów roślinnych. Podczas październikowego wydarzenia o trendach i najlepszych praktykach opowiedzą specjaliści i praktycy z Polski, jak i zagranicy. Udział w tym evencie da uczestnikom odpowiednie narzędzia, dane oraz kontakty, by z sukcesem wprowadzać do własnej oferty nowe, roślinne produkty. Jednym z tematów dyskusji będą alternatywne źródła białka.
Jaką wartość wniesie wydarzenie?
Warszawa to centrum innowacji i biznesu w naszej części Europy. Lokalne start-upy odnoszą międzynarodowe sukcesy, zatem dla organizatorów ważne jest wspieranie młodych, lokalnych innowatorów redefiniujących zastane w branży spożywczej normy.
W gronie uczestników spotkania znajdą się reprezentanci branży spożywczej, marketerzy kulinarni, innowatorzy, przedstawiciele instytucji, inicjatorzy roślinnych start-upów oraz osoby, które chcą wystartować z roślinnym biznesem.
Więcej informacji znajdą Państwo na oficjalnej stronie internetowej Roślinniejemy.