Zakończenie II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

0
358
Fot.: Materiały prasowe Belvedere Gourmet Group

27 czerwca 2024 roku odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wydarzenie miało miejsce w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gromadząc młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group, oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku. Przedstawili oni ideę i misję Akademii, która w drugiej edycji wyłoniła 24 uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest wspieranie młodych kucharzy w rozwijaniu pasji do sztuki kulinarnej oraz inspirowanie ich do stawania się przyszłymi szefami kuchni. W roku akademickim 2023/2024 uczestnicy zdobywali umiejętności pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych. W ramach programu odbyło się 15 warsztatów w najlepszych studiach kulinarnych w Polsce.

Podczas gali zaprezentowano nieemitowane dotąd materiały filmowe, ukazujące proces edukacji studentów oraz ich zaangażowanie. Wzruszenia dopełnił koncert Klaudii Kulik z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW.

Ceremonię Wręczenia Dyplomów rozpoczęła Elżbieta Nitsze, wręczając dyplomy absolwentom. Wyróżniono również najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolinę Mikołajczyk-Nieckarz oraz Katarzynę Hryciuk, które otrzymały zaproszenia na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.

Podczas gali nagrodzono najzdolniejszych studentów. Natalia Pintera, Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki otrzymali wyróżnienia i szkolenia cukiernicze. Przemysław Szulc zdobył nagrodę w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec, a Leon Tyrała – 5-dniowy kurs cukierniczy.

Główną nagrodę, staż w restauracji Osteria Francescana w Modenie, zdobył Patryk Szymański. Dodatkowo, Patryk Szymański i Przemysław Szulc otrzymali indeksy na studia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia w SGGW. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu wygrał warsztaty kulinarne dla 16 osób.

Organizatorzy zapowiedzieli nowości w III Edycji Akademii, m.in. warsztaty z szefem Christopherem Haatuftem i kolację charytatywną przygotowaną przez studentów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.