Celem magistratu jest przywrócenie funkcji handlowo-usługowych w centrum stolicy Wielkopolski. Równowagę zaburzyło powstanie dużej liczby nieprzemyślanych galerii handlowych. Miasto chce ją przywrócić zagospodarowując lokale według swojej koncepcji.
Najlepszym przykładem jest plac Cyryla Ratajskiego. W jego sąsiedztwie znajduje się 15 komunalnych lokali użytkowych, 11 wynajętych, a w czterech z nich znajdują się kawiarnie. W najbliższym czasie w tym miejscu powstanie kolejny punkt łączący galerię artystyczną z kawiarnią. Władze Poznania chcą w ten sposób stworzyć przestrzeń łączącą kulturę z gastronomią.
![](https://www.horecabc.pl/wp-content/uploads/2018/07/36452150_2158220961128640_3971806260067565568_n-e1530713480244-600x353.webp)
Dzięki procesowi zagospodarowania lokali miejskich do projektu przyłączają się prywatni właściciele, którzy chcą kreować podobną przestrzeń. Na placu Cyryla istnieje już m.in. punkt gastronomiczny „Cyryl” oraz małe cukiernie.