Już nie tylko słomki. Koniec z saszetkami na sól, cukier czy ketchup

0
202

W życie weszło nowe rozporządzenie Unii Europejskiej, zastępujące dotychczasową dyrektywę z 1994 r. i nakładające jednolite wymogi dotyczące opakowań. Z punktu widzenia branży gastronomicznej najważniejsze jest dążenie do redukcji jednorazowych materiałów z tworzyw sztucznych. Chodzi przede wszystkim o saszetki na przyprawy, sosy lub cukier, które w wielu lokalach są rozdawane gościom przy daniach.

Nowe przepisy wymagają, aby klienci mogli korzystać z własnych pojemników lub kubków bez dodatkowych opłat. Dla gastronomii oznacza to konieczność stworzenia takiego systemu obsługi, który umożliwi higieniczne i bezpieczne podanie jedzenia lub napoju do pojemnika dostarczonego przez gościa.

Rozporządzenie zakłada również zmniejszanie wagi i rozmiarów opakowań, co ma przeciwdziałać stosowaniu nadmiernie dużych pudełek czy foliowych osłon. Choć przepis o foliowaniu pojedynczych sztuk owoców i warzyw bardziej dotyczy sektora handlu, gastronomia także musi liczyć się z ograniczeniami dotyczącymi użycia folii i innych tworzyw sztucznych w procesie pakowania czy dostaw cateringu.

Wprowadzono wymóg minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w nowych opakowaniach. W praktyce każdy producent – a co za tym idzie, każdy lokal gastronomiczny korzystający z opakowań jednorazowych – musi uwzględnić bardziej ekologiczne rozwiązania. Dodatkowo przepisy nakładają restrykcje na stosowanie chemikaliów, takich jak PFAS, co docelowo wpłynie na rodzaj materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Choć rozporządzenie weszło w życie 11 lutego 2025 r., jego pełne egzekwowanie rozpocznie się 12 sierpnia 2026 r. Dla branży gastronomicznej oznacza to około półtora roku na dostosowanie się do nowych wymogów, takich jak wprowadzenie alternatywnych rozwiązań opakowaniowych czy umożliwienie korzystania z własnych pojemników wielokrotnego użytku. Długofalowy cel został określony na 2030 r., kiedy to wszystkie opakowania dostępne w Unii Europejskiej powinny nadawać się do recyklingu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.