Stowarzyszenie Sommelierów Polskich z nowym zarządem

0
183

W Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich doszło do zmian na najwyższych szczeblach. Nowym prezydentem został Kamil Wojtasiak, który w trakcie walnego zgromadzenia otrzymał minimalnie więcej głosów niż kontrkandydat, Jerzy Kruk. Wiceprezydentami wybrano Adama Tomczaka i Pawła Zduniaka.

Nowy prezydent i wiceprezydenci
Kamil Wojtasiak, związany z branżą od 13 lat, pracuje jako manager i sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. W 2018 roku zwyciężył w Mistrzostwach Polski Sommelierów, a następnie reprezentował Polskę na arenie międzynarodowej. Dotychczas w Stowarzyszeniu pełnił m.in. funkcję szefa komisji konkursowej, a ostatnio angażował się w przygotowania Tomasza Żaka do Mistrzostw Europy i Afryki.

Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021, odpowiadał wcześniej m.in. za funkcję szefa komisji egzaminacyjnej i współtworzenie materiałów edukacyjnych. W nowej kadencji planuje kontynuować te działania, a także prowadzić komisję egzaminacyjną. Na co dzień pracuje w poznańskim wine barze Mielżyński Wine & Spirits.

Paweł Zduniak, reprezentujący środowisko trójmiejskie, prowadzi obecnie firmę Mega Vino importującą wina dla sektora HoReCa. Wcześniej pracował jako head sommelier i general manager w Arco by Paco Perez oraz Treinta Y Tres. W nowym zarządzie odpowiada za kwestie finansowe.

Pozostali członkowie zarządu
W skład zarządu weszli także:

  • Jan Bester – współorganizator 20 finałów Mistrzostw Polski Sommelierów, związany zawodowo z warszawską firmą Winkolekcja,
  • Grzegorz Jach – dotychczasowy wiceprezydent SSP, twórca i dyrektor konkursu Wino na Medal,
  • Jerzy Kruk – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, obecnie dyrektor ds. rynku HoReCa w M&P Pavlina,
  • Maciej Sokołowski – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, wielokrotny członek komisji konkursowej, prowadzi projekt Tasting Room,
  • Sylwester Szymczak – wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów, współzałożyciel restauracji Kameralna we Wrocławiu.

Nowa komisja rewizyjna
W skład nowej komisji rewizyjnej weszli:

  • Jarosław Baranowski – Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2023,
  • Aleksandra Jeż – sommelier z 16-letnim doświadczeniem, obecnie związana z Wrocławiem,
  • Wojciech Starzycki – organizator szkoleń i eventów winiarskich w Warszawie, zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2021.

Plany
Członkowie nowego zarządu deklarują kontynuację głównych projektów Stowarzyszenia i rozwijanie nowych inicjatyw. Szczególną wagę przywiązują do edukacji wewnętrznej i szkoleń w branży gastronomicznej, w tym do współpracy ze szkołami, które kształcą przyszłych sommelierów. Kadencja zarządu potrwa trzy lata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.