Elektryczna flota dla kurierów Glovo

0
114
Fot.: Materiały prasowe Glovo

W stolicy pojawiło się już 50 elektrycznych Dacii Spring, z których korzystają kurierzy Glovo w ramach projektu realizowanego wspólnie z firmą Eternis oraz Renault Polska. Nowe pojazdy pozwalają na sprawniejszą obsługę zamówień – dzięki bezpłatnym parkingom i możliwości jazdy buspasami – a przy tym ograniczają emisję dwutlenku węgla w sektorze dostaw gastronomicznych.

Kluczowe liczby

  • W ciągu ostatnich kilku miesięcy kurierzy pokonali łącznie 144 693 km bezemisyjnie, co przełożyło się na redukcję emisji CO₂ o 16,82 tony.
  • Użytkownicy Glovo coraz częściej doceniają kierowców elektrycznych aut – dane wskazują, że napiwki dla nich są średnio o 29% wyższe w porównaniu z innymi dostawcami.
  • W planach jest utrzymanie i dalsze powiększanie floty 50 pojazdów, które mają w dłuższej perspektywie stanowić ważny element zrównoważonych dostaw w Warszawie.

Dzięki pojazdom elektrycznym kurierzy zyskują dodatkowe udogodnienia, takie jak bezpłatne parkowanie w wybranych strefach czy prawo korzystania z buspasów, co przekłada się na skrócony czas doręczeń. W miastach rosną także regulacje ograniczające ruch samochodów spalinowych, stąd flota elektrycznych aut dostawczych może zapewnić długofalową swobodę działania firmom zajmującym się logistyką w gastronomii.

Za projektem stoi Eternis, przedsiębiorstwo specjalizujące się w urban mobility i współpracujące z wieloma aplikacjami przewozowymi w Europie. Dostarczenie elektrycznej floty do obsługi zamówień Glovo to kolejny krok w rozwoju zeromisyjnej mobilności miejskiej. Równolegle firma rozwija flotę aut marki Tesla dla usług ride-hailing, stawiając na wdrażanie zielonych rozwiązań transportowych.

Dzięki elektrycznym pojazdom możliwe jest nie tylko ograniczenie emisji spalin, ale także obniżenie kosztów eksploatacji oraz uniezależnienie się od ewentualnych zmian w przepisach dotyczących aut spalinowych. To trend, który – jak wskazują inicjatorzy projektu – będzie się nasilać, wpływając na kolejne aspekty logistyki i obsługi zamówień w gastronomii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.