Robuchon był wybitnym francuskim szefem kuchni i właścicielem wielu restauracji. Był również najbardziej utytułowanym szefem kuchni wszechczasów, posiadał łącznie 32 gwiazdki Michelin w 13 krajach. Uznawany był za najbardziej wpływowego szefa kuchni po erze ,,nouvelle cuisine’’. Sam stosował w swojej kuchni styl ,,cuisine moderne’’, polegający na używaniu kilku składników, przygotowanych w jak najbardziej wyrafinowany sposób. To właśnie dzięki temu zdobył światowe uznanie i ogromne wpływy.
Nazwisko wyrobił pracując w paryskiej restauracji Jamin. Swoją pierwszą restaurację otworzył 1981 roku, która w ciągu 3 lat zdobyła 3 gwiazdki Michelin. Wraz z rozwojem swojej marki Robuchon otwierał kolejne lokale na całym świecie i podnosił standardy kuchni. Prowadził warsztaty z takimi postaciami jak Gordon Ramsay czy Éric Ripert.
Był znany z perfekcjonizmu i dbałości o detale. Najbardziej znaną potrawą Robuchona stało się puree ziemniaczane. Jego dania były proste, bo jak sam mówił, im prostsze jedzenie tym bardziej wyjątkowe.