Rozwiązania pomiarowe Testo gwarantują bezpieczeństwo na całym „łańcuchu chłodniczym” w branży gastronomicznej, począwszy od przyjęcia towaru, przechowywania, przygotowania i podawania gotowych produktów. Termometry i rejestratory tej marki należą do standardowego wyposażenia w gastronomii. W zależności od aplikacji firma oferuje odpowiednie modele, tak więc bardzo łatwo znaleźć odpowiedni przyrząd pomiarowy dla konkretnych potrzeb.
Podczas przyjęcia towarów odbiorca bierze odpowiedzialność za produkty spożywcze, dlatego też kontrola temperatury powinna być wykonana za pomocą pomiaru punktowego. Niezmiernie ważna jest łatwa obsługa i precyzyjne wyniki.
Termometr testo 104-IR:
• szybki pomiar bezkontaktowym czujnikiem na podczerwień;
• pomiar kontaktowy za pomocą sondy penetracyjnej;
• możliwość złożenia sondy pomiarowej zaraz po zakończeniu pracy – mieści się w każdej kieszeni.
Termometr testo 926:
• szybki i dokładny pomiar temperatury;
• idealny do zastosowań w dużych kuchniach przemysłowych dzięki futerałowi ochronnemu TopSafe (opcja);
• odczyty wartości;
• szybki i dokładny pomiar temperatury;
• opcjonalny futerał ochronny Top Safe czyni przyrząd odpornym na zabrudzenia – dzięki temu jest on idealny do zastosowań w wielkich kuchniach;
• odczyty wartości minimalnych i maksymalnych, które mogą być wydrukowane za pośrednictwem drukarki Testo.
Kontrola temperatury podczas magazynowania produktów spożywczych
Monitorowanie warunków otoczenia podczas przechowywania żywności jest niezwykle istotne dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych. Temperatura i wilgotność powinny być mierzone i udokumentowane automatycznie. W przypadku naruszenia wartości granicznych natychmiast powinien uruchomić się alarm SMS lub e-mail.
System rejestratorów WLAN testo Saveris 2:
• ciągły, automatyczny pomiar i dokumentacja temperatury i wilgotności;
• prosta integracja z bezprzewodową siecią lokalną LAN;
• zapisywanie wartości pomiarowych w rejestratorze danych oraz w Chmurze Testo;
• bezpieczny dostęp do danych z dowolnego miejsca przez smartfon, tablet lub PC;
• alarmy SMS-em lub przez e-mail.
Kontrola temperatury podczas przygotowywania i podawania posiłków
W celu zapewnienia, że serwowane potrawy są najwyższej jakości i bezpieczne dla klientów należy monitorować ich temperaturę podczas przygotowywania i podawania. Przyrządy do pomiaru temperatury wewnątrz produktów spożywczych zgodne z normą (HACCP/ EN 13485) zapewniają niezawodny pomiar temperatury żywności.
Wodoodporny termometr do żywności (IP67) testo 108:
• zakres pomiarowy: -50…+300°C;
• możliwość podłączenia termopar typu T i K;
• szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury.
Termometr testo 103:
• szybki pomiar;
• stopień ochrony IP55;
• praktyczny mechanizm składania sondy – zmieści się w każdej kieszeni;
• łatwy w obsłudze, wysoka dokładność pomiarów.
Wodoodporny termometr testo 104:
• składana sonda i obudowa z antypoślizgową, gumową rękojeścią zapobiegającą wyślizgiwaniu się urządzenia z ręki;
• duży podświetlany wyświetlacz pozwalający na szybki i bezbłędny odczyt wartości pomiarowej;
• pomiary temperatury w każdej aplikacji dzięki solidnemu metalowemu złączu i długiej, wytrzymałej sondzie pomiarowej.
Akredytowane Laboratorium Pomiarowe Testo
Wzorcowanie przyrządów pomiarowych jest wymagane wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z obszarami związanymi z jakością. Nawet najmniejszy błąd pomiarowy może mieć istotny wpływ na proces produkcyjny oraz zapewnienie jakości żywności.
Firma Testo świadczy usługi wzorcowania:
• termometrów elektrycznych i elektronicznych w zakresie temperatury (-20 ÷ 150) °C;
• termohigrometrów i higrometrów w zakresie (10 ÷ 90) % wilg.wzg. przy temperaturze (10 ÷ 40) °C;
• pirometrów (termometrów na podczerwień) w zakresie (-20 ÷ 150) °C;
• termometrów z sondami do pomiaru temp. Powierzchni w zakresie (-20 ÷ 250) °C.
Więcej informacji znajdą Państwo na oficjalnej stronie internetowej firmy Testo.