Za początkami programu „Ambassador’s network” stoją Tom van Meulebrouck – szef kuchni, Holender oraz Bruno van Vaerenbergh – cukiernik z wieloletnim doświadczeniem pochodzący z Belgii. Podróżując po różnych krajach, w których jest obecny Debic, Panowie zauważyli potrzebę wsparcia przekazywanej wiedzy pokazami oraz warsztatami kulinarnymi i cukierniczymi. Stąd narodził się pomysł nawiązania współpracy z profesjonalistami, których wizja podejścia do pracy, a zatem również niezbędnych produktów, jest spójna z marką Debic. W pierwszym odcinku cyklu artykułów przedstawiamy sylwetkę jednego z Ambasadorów marki Debic w Polsce.
Paweł Mieszała to jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce. Odbywał staże we Francji oraz Belgii i do dziś kontynuując współpracę z tamtejszymi, wybitnymi cukiernikami. W 2000 roku jako Mistrz Szkolący był odpowiedzialny za przygotowanie Marleny Szymaś do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników – Lizbona (wynik: I miejsce), w 2002 roku, w tej samej roli, odpowiedzialny kreatywnie za przygotowanie Michała Doroszkiewicza do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników – Poznań (wynik: I miejsce), zaś w 2013 przygotowywał Mariusza Góreckiego do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników – Rio de Janeiro. W latach 1995-2004 wykładał w Europejskiej Szkole Mistrzów „Proffesional” oraz w Akademii Zeelandia. Jest również aktualnym podwójnym brązowym medalistą kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu. Ponadto jest autorem albumu „Wykwintne desery polskie”. Od 2016 roku chef i właściciel Cukierni Pawlova.
„Chęć bycia Ambasadorem marki Debic to oczywiście nie jest przypadek. W całej swojej ponad 20 letniej karierze wielokrotnie używałem jej produktów. Marka ta zawsze była postrzegana przeze mnie jako produkt premium, wykorzystywany nie tylko przez szefów cukierni, ale również przez szefów kuchni. Produkty pozwalają mi na zachowanie wysokiej jakości i powtarzalności moich wyrobów cukierniczych oraz stwarzają ogromne możliwości rozwoju i tworzenia nowych receptur. Miałem przyjemność dwukrotnie odwiedzić centrum innowacji firmy FrieslandCampina oraz śledzić proces produkcji. Kontrola jakości na każdym etapie procesu produkcyjnego potwierdziła moje zdanie na temat jakości produktów marki Debic” – mówi Paweł Mieszała.
O marce Debic
Debic to producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Jest ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.
Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności – poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw.