Dariusz Polak – ten młody, zdolny kucharz pasję do gotowania odkrył w sobie już jako nastolatek. Urodził się w Limanowej, tam też po raz pierwszy zetknął się z zawodową kuchnią w Zasadniczej Szkole Zawodowej. Po jej ukończeniu, postanowił kontynuować naukę w Technikum Uzupełniającym w Nowym Sączu. Karierę zawodową rozpoczynał w Karczmie „Po Zbóju” na Krupówkach pod okiem Szefa kuchni Jana Wojtanka. Jego talent otworzył mu drzwi do pięciogwiazdkowego Hotelu Litwor gdzie szlifował swój fach pod rządami Szefa Dariusza Siciarza oraz do czterogwiazdkowego Hotelu Ossa, gdzie kuchnią zarządzał jeden ze ścisłej czołówki Szefów kuchni Marcin Kłyś. Z Hotelu Bania w Białce tatrzańskiej, który był kolejnym przystankiem w karierze Polaka było objęcie stanowiska zastępcy Szefa kuchni w Hotelu Bristol, a następnie Szefa kuchni Grand Hotel w Rzeszowie.
Chcąc rozwijać swoje umiejętności dotarł do The Dorchester Collection w Londynie. Tam przez ponad pół roku pracował jako kucharz kuchni bankietowej. Po powrocie do Polski zatrudnił się w Szczawnicy w grupie Termaleo (Dworek Gościnny oraz Cafe Helenka) jako Szef kuchni. Kolejnym punktem na mapie jest Zakopane – Góralska Tradycja rodziny Bachleda Curuś, gdzie objął stanowisko Zastępcy Szefa Kuchni i pracował do 30.11.2018.
Od grudnia 2018 roku Dariusz Polak jest w trakcie tworzenie dużego projektu hotelu w Krakowie jako Szef Kuchni Grupy Bachleda Curuś. Pięciogwiazdkowy Bachleda Luxury Hotel Kraków MGallery by Sofitel mieścić się będzie w zabytkowym 19-wiecznym budynku przy Placu Kossaka 6 – w samym sercu Krakowa.
5