Bałkańska kuchnia podbija Warszawę. Nowy koncept przy Koszykowej

0
1852
Bałkańska kuchnia rozwija się w Warszawie w błyskawicznym tempie. W pobliżu funkcjonującej od niedawna restauracji White One zainaugurowany został w pierwszej połowie maja kolejny nowy koncept gastronomiczny, który ma przenieść do stolicy Polski szczyptę kultury i smaków znad Adriatyku.

Restauracja „Na Bałkany” dołącza do znanych i już bardzo popularnych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy, w których serwowane są przysmaki tamtejszej kuchni („Mały Belgrad”, „Bałkański Kocioł”, „Banjaluka”, czy „Dubrovnik – Chata Chorwata”). Nowy koncept zachwyca awangardowym wnętrzem, a także wyszukanym menu, w którym nie mogło oczywiście zabraknąć klasycznych dań i trunków, takich jak Pljeskavica z kajmakiem czy rakija.

„Tworząc „Na Bałkany” korzystamy z innowacyjnych możliwości kulinarnych, współczesnych rozwiązań estetycznych oraz zaskakujących kombinacji smakowych. Chcemy na talerzu podać naszym gościom ciekawe kompozycje smakowe, smaczne i estetycznie dopracowane. A wszystko to w domowej, luźnej i przyjaznej atmosferze” – powiedział Rafał Grabowski, współwłaściciel restauracji.

Gościnność, wyraziste smaki oraz fantazja połączona z nieujarzmioną energią to elementy bałkańskiej kultury, które zainspirowały do stworzenia autorskiego konceptu dwoje przyjaciół – Violę Stanisławską i Rafała Grabowskiego. Ten drugi z powodzeniem działa w branży już od ponad 11 lat, zatem prowadzenie lokalu gastronomicznego nie stanowi dla niego novum.

„Jestem wytrawnym smakoszem. Sam poszukuję ciekawych smaków, i tym samym chcę się dzielić z innymi. Prowadzę restauracje: „Mały Belgrad”, słynącą z dużych porcji najlepszych dań typowo bałkańskiej kuchni oraz „Bałkański Kocioł”, gdzie menu jest już bardziej urozmaicone różnymi wpływami europejskich kuchni. Teraz nadszedł czas na restaurację „Na Bałkany” – liczne podróże, szerokie kontakty wśród miłośników jedzenia i długie, trwające niemal dekadę, rozmowy z Violą Stanisławską, zaowocowały kolejnym pomysłem” – tłumaczy Grabowski.

Kartę dań podzielono na pięć sekcji: na start (m.in. tradycyjne bałkańskie dipy, panierowana cukinia, carpaccio z wołowiny), na łyżkę (zupa rybna, krem z papryki i pomidorów), na zielono (m.in. panierowane kalmary, sałatki szopska i z jagnięciną), na coś konkretnego (m.in. Trójkąt bałkański, ośmiornica, grillowana dorada, cevapcici z jagnięciny) oraz na słodko (sernik chałwowy, czekoladowe brownie z owocami, lody). Karta napojów i alkoholi nie została jeszcze ostatecznie uformowana, ale już teraz można znaleźć w niej tradycyjne bałkańskie trunki, na czele ze śliwowicą i rakiją.

Miłośnicy bałkańskiej kuchni mogą odwiedzać nowy lokal przy Koszykowej 47 od poniedziałku do środy w godz. 12:00-22:00, od czwartku do soboty od południa do północy, a w niedziele od 13:00 do 22:00. Więcej szczegółów na stronie internetowej www.nabalkany.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.